Kassa

Veel meldingen agressieve verkooppraktijken abonnementen

26-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
callcenter_medewerkster.jpeg
Telefonisch ongevraagd een abonnement aangeboden krijgen is weer ergernis nummer 1 bij klagers op ConsuWijzer. Het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt de laatste tijd opvallend veel meldingen over agressieve verkooppraktijken voor abonnementen waar je maar moeilijk vanaf komt.
Schriftelijk instemmen
Het blijkt dat veel mensen niet weten wat hun rechten zijn, aldus de toezichthouder. Zij laten zich onder druk zetten om te betalen voor zo’n ongevraagd abonnement, terwijl ze er nooit schriftelijk mee hebben ingestemd.
ConsuWijzer
Een aantal jaren geleden werd er ook al veel geklaagd over ongevraagde abonnementen. Daarna verdween deze ergernis wat naar de achtergrond en gingen de meeste meldingen op ConsuWijzer over garanties en het Bel-me-niet Register.
Laf
,,Het is laf dat dit soort telemarketeers zich richten op kwetsbare consumenten, zoals ouderen'', vindt Bernadette van Buchem, directeur bij de ACM. De organisatie gaat komende tijd scherp toezien op de naleving van de regels op dit punt. Waar nodig zal er ook opgetreden worden, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

wong
wong21 sep. 2018 - 14:43

Ik heb een oplossing bedacht voor ongewenste telefoontjes: Een telefoon met een 'Niet storen' modus en een antwoordapparaat aanschaffen. Bij een 'Niet storen' modus gaat de bel alleen over als de telefoon de beller herkent. Het antwoordapparaat gaat dan wel draaien en de beller (bijv. met een afgeschermd nummer) kan dan wat inspreken. Callcenters en dergelijke leggen dan de telefoon meteen neer. Je kunt je niet voorstellen wat een rust dat geeft

mathijs_b
mathijs_b27 jul. 2017 - 22:44

Die gladde jongens die je bellen zijn erop getraind om je iets te verkopen wat je niet wilt hebben. Daarom: Ga GEEN discussie met ze aan, luister niet wat ze zeggen maar verbreek onmiddellijk de verbinding.

Helma53
Helma5326 jul. 2017 - 21:50

Ik ben van mening dat er een bel-me-wel-register moet komen, waarin je dus kunt aangeven dat je gebeld wilt worden. Ik vind het de omgekeerde wereld dat ik moet zeggen dat ik niet gebeld wil worden. Ik word überhaupt knettergek van al die ongevraagde informatie en reclames die je toegestuurd krijgt. Ik zie het buiten op niet te vermijden plekken, ik krijg het ondanks mijn sticker dat ik het niet wil in mijn brievenbus, ik krijg het in mijn mailbox, ik krijg het als pop-ups, ik krijg ongevraagde geadresseerde reclame omdat ergens iemand weer een bulk adressen heeft verkocht, ik word ongevraagd gebeld, de film wordt onderbroken bij de commerciële zenders (inmiddels kijk ik daar dus niet meer na), ik zie het tussen programma's op tv, kortom je wordt daadwerkelijk doodgegooid met reclame en als klap op de vuurpijl krijg je digitaal dan aanbiedingen waarvoor je moet betalen, zodat je de reclames niet meer te zien krijgt (dat is helemaal belachelijk).  Ik heb mijzelf aangeleerd om het niet op te nemen, het niet serieus te nemen, er niet naar te luisteren, er niet naar te kijken, kortom voorzover dat nog kan het te negeren en de bedrijven waarbij dat niet lukt die onthoud ik als zijnde: daar ga ik in ieder geval niet naartoe, die sluit ik uit als potentiële leverancier en daar word ik zeker weten geen klant. Omdat dat belmewelregister er niet is, sta ik dus ingeschreven in het belemnietregister, omdat het gelukkig wel werkt. Af en toe weer even controleren dat alles gevinkt is.

cieta
cieta26 jul. 2017 - 19:21

Ik ben al jaren ingeschreven bij het 'bel me niet' register.Werkt prima,ik heb nooit ergens last van.Ook op mijn voordeur de sticker 'verkopers niet welkom' werkt uitstekend!

1 Reactie
john veldhuis
john veldhuis27 jul. 2017 - 13:44

Ik ook al jaren, maar opeens belt weer een, dan is de tijd verstreken. En soms als je iets koopt, mogen zij je opeens wel bellen. Vreemd dat het bij u wel jaren goed gaat!

gerriede
gerriede26 jul. 2017 - 18:18

krijg vanmiddag ook zo'n rateltante aan de telefoon. Gelukkig gelijk daarna een mailtje waarna ik me weer afgemeld heb. Je komt er niet vanaf. Volgende keer gooi ik de hoorn erop

marleenvanh
marleenvanh26 jul. 2017 - 16:49

Alleen af en toe zo'n minkukel die in beroerd Engels zegt van Microsoft te zijn en mij te willen helpen met mijn computer waar van alles mee mis is, waar ik natuurlijk niet in trap. (He: Doe a joe a spiekkûh inglisj? Me: Yes I do, but you apparently do NOT so have a nice day. - en dan ophangen.)  Verder geen last. 

1 Reactie
gerriede
gerriede26 jul. 2017 - 18:19

ik vraag altijd: wat zeg je? dan hangen ze snel op

redrose
redrose26 jul. 2017 - 15:34

ik zeg altijd: Ik heb geen geld, daaaag

pk49
pk4926 jul. 2017 - 14:29

iedereen die er last van heeft kan maar één ding doen : bij bel-me-niet-register in laten schrijven. Zoals zovelen hier, had ik er ook last van en sinds de inschrijving helemaal niks meer. Dus zeer aan te bevelen. Scheelt je nog geld ook. Want ook als je gebeld wordt kost het geld.

3 Reacties
tenormin
tenormin26 jul. 2017 - 16:45

Leg eens uit dat als je de telefoon beantwoord, je dat geld kost?

gerriede
gerriede26 jul. 2017 - 18:19

zelfs dat helpt niet

nokkie
nokkie26 jul. 2017 - 23:47

Gebeld worden kost geen geld.

connexjohn
connexjohn26 jul. 2017 - 13:30

Aan alle ouderen die die denken te moeten antwoorden, want je moet toch beleefd zijn, doe het toch maar niet! Wees maar onbeleefd want de beller is ook niet beleefd, belt ongevraagd en probeert u aan de lijn te houden. Goede reacties zijn: Afbreken door ophangen of de verbinding laten bestaan maar de telefoon of GSM neerleggen en weglopen. U bent zelf dan een tijdje niet bereikbaar maar de beller betaald de verbinding. Af en toe luisteren of er nog wat gezegd wordt. Let wel op dat het niet een 'Call collect' verbinding is want dan betaald u! Zeg met een buitenlandse oproep nooit 'Ja of Yes'.

manwijf
manwijf26 jul. 2017 - 13:28

Er zal wel een reden zijn, waarom de een wel steeds gebeld wordt en de ander niet.

geensaus
geensaus26 jul. 2017 - 13:17

Voor mij werkt het bel-me-niet register uitstekend. Daarvoor had ik, ondanks mijn geheime nummer, toch wel eens zo'n opdringerig persoon aan de lijn. Dan kap ik ogenblikkelijk af: "Geen interesse".Maar ja, als je 's nachts gebeld wordt is het lastiger. dan kun je denk ik maar beter laten bellen en niet opnemen.Toch snap ik niet dat mensen op dergelijke telefoontjes ingaan, je weet toch zo langzamerhand wel dat dat problemen geeft.

flipflipsen
flipflipsen26 jul. 2017 - 13:17

Bel me niet register werkt bij mij goed. Sinds ik daar mijn telefoonnummer heb geblokkeerd (ongeveer 2 jaar geleden), niet meer lastig gevallen.

gerardvantol
gerardvantol26 jul. 2017 - 13:01

Ik hanteer al meer als 10 jaar een simpele oplossing. Net zo onbeschoft terug doen en ophangen.

harryromijn
harryromijn26 jul. 2017 - 12:56

Ach, de NLe telemarketeers vallen nogal mee. Het bel-me-niet register houdt al veel tegen. Gewoon even door laten praten e-mail adres vragen en dan een uiterst vervelend antwoord terugsturen, met cc naar het bel-me-niet register.De meeste last heb ik van "buitenlanders", zogenaamd ex Londen, Hong Kong enz,. Willen altijd een marketing rapport opsturen en je via hen laten investeren in whatever. Gevolg blijkt uit publicaties: centen kwijt.En dat volk is NIET af te schudden. Vaak Chinezen, die gewoon 500 adressen per dag moeten bellen resp op verbindingstijd worden betaald of .. op het aantal e-mails, dat erdoor weggestuurd kunnen worden.Zelfs afbekken lukt niet, want ze bellen gewoon 30x 's nachts terug. Ook blijkt er een truc te zijn om een Bredase 076- netnummer te laten zien in het telefoonscherm. En als Bredaenaar... kunnen dat dan personen / bedrijven in de buurt zijn.

pmhstassen
pmhstassen26 jul. 2017 - 12:48

Beste diversion.Niks vragen stellen aan die aso beller,gewoon even aso NEE zeggen ,want vragen stellen kost je alleen maar geld.

1 Reactie
diversion
diversion26 jul. 2017 - 13:15

Dus u betaalt ook belkosten als u zelf wordt gebeld...?

diversion
diversion26 jul. 2017 - 12:30

Gewoon direct aangeven dat je geen interesse hebt en opleggen. En laten registreren bij het bel-me-niet register. Een oud-collega van me ging er in zo'n geval altijd eens goed voor zitten en begon de beller zelf vragen te stellen: "hoe bevalt dat werk nou?", "wat verdient dat nou", "heb je nog hobby's naast je werk", dat soort dingen. Was het in één keer afgelopen.

ada franken
ada franken26 jul. 2017 - 12:17

Wel eens van het woord NEE gehoord?????

tijger1
tijger126 jul. 2017 - 12:14

Wat is het probleem? Gewoon het gesprek niet aangaan.simpel.

qwerty789
qwerty78926 jul. 2017 - 12:12

Zoals je de telefoon opneemt zo kan je hem ook weer neerleggen, probleem opgelost !

autoootje777
autoootje77726 jul. 2017 - 12:08

neem nooit op voor onbekende nrs

1 Reactie
tenormin
tenormin26 jul. 2017 - 17:57

Ik wel, gebeten kan er niet worden hoor. ;-))

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!