Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Veel buitenlandse euro's in Nederlandse beurs
26-12-2011
•
leestijd 2 minuten
•
77 keer bekeken
•
Wie de euromunten in zijn portemonnee inspecteert zal er snel achter komen dat ze lang niet allemaal de beeltenis van Beatrix dragen. Veel munten hebben het symbool van een ander euroland. Logisch, want na tien jaar euro hebben munten uit verschillende landen veel tijd gehad om te mengen, mede dankzij de reislust van Europeanen.
Volgens de cijfers van de website eurodiffusie.nl is zelfs nog maar een kwart van de munten in de gemiddelde Nederlandse portemonnee Nederlands. Een ander kwart is van Duitse komaf, daarna volgen Franse en Belgische euro's die samen een derde kwart vormen. Het laatste deel is afkomstig uit de overige 13 eurolanden.
Registratie
Eurodiffusie.nl is de creatie van een groep wiskundigen die tien jaar geleden de Studiegroep Wiskunde met de Industrie vormden. De wetenschappers lanceerden bij de invoer van de euro in januari 2002 een wiskundig model om de menging van euromunten uit de verschillende landen te volgen. Iedere maand registreerden de wiskundigen de inhoud van de portemonnee van een groep Nederlanders. Volgens de metingen van eurodiffusie circuleerden op 1 januari 2002 al een groot aantal munten uit andere eurolanden in Nederland: 8 procent van de euromunten was buitenlands. Aan het einde van dat jaar was dit al opgelopen tot ruim 22 procent.
Project
Frederik Jan Jungen uit Purmerend, die betrokken was bij de eerste metingen, heeft vanaf 2003 het eurodiffusieproject in zijn eentje doorgezet, ,,uit interesse in die munt''. Volgens Jungen geeft een min of meer vaste groep van 200 tot 300 mensen iedere maand via de website aan hem door wat de inhoud van hun portemonnee is. ,,Het is een kleine moeite maar het plezier is groot'', zegt Jungen, die af en toe nog benaderd wordt door Europese wetenschappers die graag gebruik maken van zijn gegevens.
Bijzonderheid
Buitenlandse euromunten mogen in Nederland eerder regel dan uitzondering zijn, sommige munten zijn nog wel een echte bijzonderheid. Zo is de kans een Maltese, Slowaakse of Sloveense euromunt aan te treffen volgens de eurodiffusiecijfers bijzonder klein. Ook de euromunt uit Estland is een zeldzaamheid. Bij de laatste meting op 1 december kwam slechts 0,03 procent van de op eurodiffusie.nl geregistreerde munten uit het Baltische land dat overigens dit jaar als laatste de euro invoerde.