Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vandaag start vaccinatie kwetsbare ouderen en mensen met beperking

18-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
vaccin vaccinatie dokter 1127
Vandaag begint de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Zij volgen de eerste groep zorgmedewerkers. In totaal krijgen zo'n 15.000 mensen deze week hun eerste prik, wordt verwacht. In de weken die volgen zullen grotere aantallen gevaccineerd worden.

Volgens de aanvankelijke plannen zouden kwetsbare ouderen vooraan staan bij de aanvang van het vaccineren in Nederland. Daarop drong ook de Gezondheidsraad in meerdere adviezen op aan. Het kabinet paste echter de strategie aan en begon daarom met medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers van de acute zorgsector, die dagelijks patiënten met corona behandelen. Dit deed het kabinet naar aanleiding van pleidooien van zorgkopstukken als Ernst Kuipers en Diederik Gommers.

Instellingsbewoners krijgen vaccin van Pfizer/BioNTech

Ook praktische redenen speelden een rol bij het omgooien van de plannen. Het eerste vaccin dat werd goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, het vaccin van Pfizer/BioNTech, moet onder de -70 graden Celsius worden bewaard en is nadat het uit de superdiepvries komt nog zeker vijf dagen houdbaar. Dat levert uitdagingen op bij de verspreiding. Toch krijgt de eerste groep instellingsbewoners dit vaccin. Grote instellingen richten daarvoor zelf priklocaties in.

Start vaccinaties met Moderna-vaccin

Volgende week maandag wordt het onlangs goedgekeurde vaccin van Moderna uitgerold. Dit coronavaccin zal worden toegediend aan ouderen en mensen met een beperking die in kleinere instellingen wonen. Huisartsen zullen dit vaccin toedienen. Er wordt begonnen bij de volgende instellingen: Alliade, Amarant, Brabant Zorg, Carint Reggeland, Cordaan ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen, Middin, Ons Tweede Thuis, Opella, TanteLouise en Zorgbalans. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!