Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Moderna-vaccin ook goedgekeurd, levering start volgende week

06-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Bloed naald (1127x634)
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vandaag positief geoordeeld over het coronavaccin van Moderna. Het is volgens de deskundigen veilig en effectief.
Het is nu formeel aan de Europese Commissie om het zwaarwegende advies voor gebruik te volgen, waarna het middel mag worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten. Het is dan het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech is woensdag voor het eerst in Nederland gebruikt. Een verpleegkundige kreeg het geïnjecteerd op een priklocatie in Veghel.

Volgende week in Nederland

De eerste doses van het coronavaccin van Moderna komen waarschijnlijk volgende week binnen. Die levering zal "qua omvang nog beperkt zijn", laat zorgminister Hugo de Jonge weten. Hij verwacht tussen nu en eind maart in etappes 400.000 doses van het Moderna-vaccin te ontvangen. Daarvan zullen er naar verwachting zo'n 32.000 deze maand binnenkomen. Nederland heeft in totaal ruim zes miljoen doses besteld. "Dit vaccin biedt bij ruim 94 procent van de volwassenen bescherming tegen ziekte na besmetting met het coronavirus. Ik ben trots op de wetenschap", aldus de minister.

De Gezondheidsraad komt op korte termijn met een advies over het Moderna-vaccin. Op basis daarvan wordt bepaald welke groep als eerste in aanmerking komt voor dit vaccin. Begin volgende week wordt bekendgemaakt wanneer het vaccineren met Moderna kan beginnen. Voor dit vaccin geldt, net als voor dat van Pfizer, dat mensen twee keer geprikt moeten worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!