Kassa

Van Nieuwenhuizen wil optie vliegticketgarantiefonds onderzoeken

01-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig lucht 1127

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil naar aanleiding van een gesprek met de ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR samen met de partijen de mogelijkheid onderzoeken voor een vliegticketgarantiefonds in Nederland.

De organisaties gaven de minister nogmaals uitleg over de forse gevolgen die een faillissement van luchtvaartmaatschappijen voor consumenten met zich meebrengt. De afgelopen drie en een half jaar gingen er in Europa meer dan twintig vliegmaatschappijen failliet. Hierdoor leden consumenten miljoenen euro's schade, doordat zij hun ticketgeld kwijt raakten en, als ze al op hun bestemming waren, tegen hoge kosten een terugvlucht moesten boeken.

Vliegticketfonds

Daarom heeft de coalitie 'vliegticketfonds' een voorstel ontwikkeld naar Deens voorbeeld. Hierbij betalen reizigers een klein bedrag, bijvoorbeeld 25 cent, bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het fonds. Uit dit fonds kunnen consumenten bij een faillissement alsnog worden betaald en gerepatrieerd. In maart 2020 wees Van Nieuwenhuizen een dergelijk fonds nog af. Maar de tijden zijn nu veranderd, omdat door de coronacrisis duidelijk is geworden dat consumentenbescherming wel degelijk nodig is, stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Naar aanleiding van het overleg gaf Van Nieuwenhuizen aan de mogelijkheid van een garantiefonds te willen bekijken. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak. De minister vroeg de partijen met een uitwerking van het voorstel te komen. De coalitie garantiefonds vliegtickets spreekt in oktober verder met de minister.

Bron: de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!