Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister wil geen garantiefonds losse vliegtickets

14-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Vorige week ging luchtvaartmaatschappij FlyBe failliet. Voor Nederlandse klanten van het bedrijf die een los ticket hadden gekocht was dat een vervelende verrassing. Hun vlucht gaat niet door en ze krijgen waarschijnlijk hun geld niet terug. Want losse tickets vallen niet onder het garantiefonds van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Maar zo’n fonds voor losse tickets komt er ook niet als het aan het kabinet ligt.
Eind vorig jaar lanceerden de Consumentenbond, ANVR, SGR en ANWB het plan om ook een wettelijk garantiefonds op te richten voor losse vliegtuigtickets. Consumenten zouden dan beschermd zijn tegen het faillissement van luchtvaartmaatschappijen. Om de pot van het fonds te vullen zouden reizigers 0,25 cent bovenop de ticketprijs moeten betalen. In Denemarken bestaat al een vergelijkbaar fonds.
Het komt regelmatig voor dat vliegtuigmaatschappijen omvallen. De website Luchtvaartnieuws.nl berekende dat van de 154 luchtvaartmaatschappijen die tussen 2000 en 2016 in Europa zijn opgericht, er maar liefst 107 failliet zijn gegaan. Bijna 70% redt het dus niet en valt gemiddeld binnen 6 jaar om. Recente voorbeelden zijn, naast FlyBe, WOW air, Adria Airways, Germania en Flybmi.

Alleen beschermd voor pakketreizen

Op dit moment zijn Nederlandse reizigers via de SGR alleen beschermd voor pakketreizen, maar dus niet voor losse tickets. Het is in sommige gevallen wel mogelijk om je ticket verzekeren tegen het faillissement van je luchtvaartmaatschappij. Maar dat kan niet altijd. Ook zouden consumenten zich kunnen beschermen tegen een faillissement door hun vliegticket via een creditcard te kopen. Creditcardmaatschappijen bieden aanvullende garanties voor aankopen. Maar niet iedereen heeft een creditcard en niet alle vliegtuigtickets kun je met een creditcard betalen. Wat rest is je als gedupeerde melden bij de curator van de failliete luchtvaartmaatschappij. Maar de kans dat je op die manier iets van je geld terugziet is klein.

Garantiefonds losse tickets “niet nodig”

Tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer deze week liet minister Erik Wiebes, die zijn collega van Infrastructuur en Waterstaat verving, weten dat een garantiefonds voor losse tickets volgens de regering niet nodig is. De opties om losse tickets te verzekeren of je ticket te kopen met een creditcard zouden voldoende bescherming bieden. Wettelijk vastleggen dat bovenop ieder ticket 0,25 euro moet worden betaald voor een garantiefonds zou consumenten van de keus beroven zo’n verzekering niet te nemen.
D66 Kamerlid Jan Paternotte is niet tevreden met de reactie van minister Wiebes. Hij stelt dat mensen steeds vaker losse tickets kopen in plaats van pakketreizen. Juist daarom is een garantiefonds voor losse tickets belangrijk. Paternotte gaat daarom tijdens een debat over het onderwerp op 26 maart een motie indien om de regering alsnog aan het werk te zetten en het garantiefonds voor losse tickets wettelijk vast te leggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!