Kassa

Van der Hoeven tegen nationalisatie deel TNT

21-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
post_01.jpg
Demissionair minister Maria Van der Hoeven van Economische Zaken is er geen voorstander van om de postdivisie van TNT te nationaliseren. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de postmarkt.
De SP wil dat de minister onderzoek doet naar zo'n nationalisatie. Begin deze maand maakte TNT bekend de postdivisie te willen lossnijden van de rest van het bedrijf. Als het onderdeel in handen valt van een opkoopfonds, kan dat volgens de SP consequenties hebben voor de dienstverlening.
Van der Hoeven vindt dat een nationalisatie ,,de belastingbetaler zou opzadelen met een enorme kostenpost''. Ook meent zij dat de dienstverlening in betere handen is bij een bedrijf dan bij de overheid. Ze adviseerde de Kamer dan ook donderdag tegen een SP-voorstel hierover te stemmen.
Het is de laatste tijd onrustig geweest op de postmarkt. De regering liberaliseerde deze, maar stelde wel eisen aan nieuwkomers. Zo moet het aantal werknemers dat een vast contract heeft in de loop van de tijd groeien. Onlangs probeerden de nieuwkomers, zoals postbedrijf Sandd, onder deze eisen uit te komen. In hoger beroep echter stelde de rechter het kabinet in het gelijk.
In het Kamerdebat opperden de SP en de PvdA dat postbedrijven alleen opdrachten zouden mogen uitvoeren voor overheidsdiensten, als ze in de praktijk de gestelde eisen rond arbeidsvoorwaarden naleven. Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën kon zich in bepaalde elementen van dat idee wel vinden, zei hij. Donderdag stemt de Kamer over het voorstel. ANP

Meer over:

post, tnt, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!