Kassa

Vakbond wil verhoging wettelijk sociaal minimum om armoede tegen te gaan

18-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1431 keer bekeken
  •  
FNV-logo-930x520

Gemeenten moeten geen gemeentelijke belastingen heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijk minimum moeten rondkomen. Dat zegt vakbond FNV. Volgens FNV moeten deze mensen ook gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong kunnen meer mensen het hoofd boven water houden "door de grens te verhogen, die nu in veel gemeenten op 110 tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum ligt." Volgens Jong geldt het ook voor de zogenoemde werkende armen. Het wettelijk sociaal minimum voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt op ruim 1200 euro.

Armoedebeleid

Vanwege Wereldarmoededag presenteert de vakbond een plan waarin het gemeenten oproept het over te nemen in het armoedebeleid. De FNV wil op deze manier armoede op lokaal niveau aanpakken. "Een menswaardig leven moet voor iedereen betaalbaar zijn, maar Nederland is daar nog lang niet", stelt FNV.

Kostendelersnorm

Hoge woon- en zorgkosten, de zogenoemde kostendelersnorm en meer lage inkomens leiden tot "nodeloze armoede, opstapelende schulden, stress en sociaal isolement", aldus Jong. "Armoede wordt bestraft in Nederland, terwijl de juist de oorzaken moeten aanpakken".  De kostendelersnorm houdt in dat een bijstandsuitkering wordt aangepast aan het aantal volwassenen dat in een huishouden woont. Hier lees je meer over de kostendelersnorm.

Menstruatiearmoede

FNV, de Woonbond, ouderenorganisatie KBO-PCOB en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland ondertekenden in 2020 de oproep om de kostendelersnorm te schrappen. FNV lanceerde eerder het manifest menstruatiearmoede, als onderdeel van het lokale armoedebeleid. Eén op de tien meisjes en vrouwen in Nederland hebben onvoldoende geld om menstruatieproducten te kopen. Zij missen hierdoor bijvoorbeeld lessen op school.

De vakbond roept ook de landelijke overheid op om meer te doen tegen armoede, zoals het wettelijk minimumloon te verhogen van 10 euro naar 14 euro per uur. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

wvanrappard
wvanrappard18 okt. 2021 - 14:35

het moet minstens 15euro zijn en het fnv is er veel te laat mee.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe19 okt. 2021 - 6:16

De FNV is er als eerste bij om die verhoging voor te stellen. En de bond is daar al een tijd mee bezig. Hoezo 'veel te laat'? De politiek blijft achter.

JannieBoe
JannieBoe19 okt. 2021 - 6:25

De FNV is er al vanaf april 2019 mee bezig trouwens. https://www.businessinsider.nl/minimumloon-moet-50-omhoog-naar-14-euro-per-uur-eist-fnv/

pipperdepip
pipperdepip18 okt. 2021 - 13:48

armoede beleid alles wordt voor ze geregeld, mensen die tussen de 40 000 en 50 000 euro die alles zelf moeten betalen, ooit een huurwoning hebben aanvaard maar in een aantal jaar bijna 300 euro erbij gekregen hebben maar het inkomen is niet gestegen, mijn man werkt ik ben afgekeurd . hoge ziektekosten hoge huurkosten voor ons wordt niets geregeld , mogen wel aan alles mee betalen

1 Reactie
spikkel
spikkel18 okt. 2021 - 16:56

Ik heb nog geen 22.000 euro als chronisch zieke alleenstaande en mag ook aan alles meebetalen. Maatwerk bestaat niet, de grens ligt op 110 % van bijstandsniveau en daar zit ik boven. Dan krijg je dus helemaal NIETS !!

agapon1951
agapon195118 okt. 2021 - 12:15

Menustratiearmoede: wij hebben dat mee gemaakt 30 jaar terug. Hadden het ongelofelijk arm. Het is een onmogelijke gedachte dat nu nog steeds jonge meisjes hier onder lijden. Als mensen die het beter hebben nu eens een meisje zouden ondersteunen (adopteren) door b.v. maandelijks maandverband voor heb te kopen zou dit al kunnen leiden tot een menswaardiger omstandigheid. Dus kassa wat denk je er over???? opstarten???

JannieBoe
JannieBoe18 okt. 2021 - 10:33

Heel goed voorstel van de FNV. Maar wat doet de politiek ermee? PvdA, SP en GroenLinks willen net als de FNV het minimumloon naar 14 euro per uur. En willen ook de koppeling met uitkeringen als de bijstand en de AOW in stand houden zodat die ook omhoog gaan. De overige partijen willen dat gedeeltelijk of helemaal niet en kiezen ervoor om de ruim 1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven daar te laten. Bij de volgende verkiezingen iets om mee te nemen voordat je een hokje rood maakt.

1 Reactie
rinuszwam
rinuszwam19 okt. 2021 - 11:25

Inderdaad !! met name dat laatste ! De bevolking moet nu eens eindelijk wakker worden , Hun stem uitbrengen op partijen welke HUN belang dienen ! Lees dan ook de verkiezingsprogramma's !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!