Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakbond vreest Amerikaanse toestanden

19-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werknemers1_32.jpg
Werkgevers zetten de cao's steeds verder onder druk. Aan de onderhandelingstafel in de bouw en metaal en techniek zien vakbonden vooral spierballengedrag van werkgevers. ,,'Of je accepteert onze eisen, of we stoppen het overleg', is een vaak gehoord geluid'', zegt cao-coördinator Piet Fortuin van CNV Vakmensen donderdag.
Amerikaanse toestanden
,,Als deze opstelling van werkgevers zich doorzet, dan vrees ik Amerikaanse toestanden. Een situatie waarin werknemers individueel moeten knokken voor wat we in Nederland als een normaal recht zien'', aldus Fortuin. ,,Denk aan een fatsoenlijk pensioen, maatregelen die oudere werknemers in zware beroepen helpen om de steeds hoger wordende pensioenleeftijd in gezondheid te halen en een passende loonontwikkeling."
Het CNV deelt de wens tot modernisering van de cao en doet hier ook voorstellen voor. Bijvoorbeeld voor flexibilisering van dienstroosters, om arbeidstijden beter te laten aansluiten bij deze tijd en verplaatsing van een deel van de afspraken naar bedrijfsniveau om daar maatwerk te kunnen leveren.
Rechten van werknemers
Wat partijen zoals Bouwend Nederland en FME moderniseren noemen, komt volgens Fortuin veelal neer op het versoberen, verslechteren en verminderen van rechten van werknemers. ,,Er wordt in deze sectoren getornd aan de zekerheden die werknemers in Nederland hebben en daarmee aan de duurzame ontwikkeling van de Nederlandse economie.''
Fortuin: ,,Tegelijkertijd zijn er de afgelopen week nog drie grote cao's afgesloten waar de cao daadwerkelijk is vernieuwd. Neem bijvoorbeeld de recreatiesector: daar is een tweejarige cao afgesloten waarin regelingen voor ouderen en het jeugdloon zijn aangepakt. Als je echt wilt moderniseren, dan kan dat."
Loopgravenoorlog
FNV-voorzitter Ton Heerts voorspelde eerder dit jaar al een loopgravenoorlog rond de cao. ,,Kennelijk wil een deel van de werkgevers de verhoudingen verscherpen. Ik vind het wel zorgwekkend dat werkgevers zo onverschillig met de cao omspringen. De houding van de werkgevers is schrijnend gezien de hoeveelheid geld die in kas is, en heel zorgwekkend als je kijkt naar de sociale gevolgen.'' ANP

Meer over:

cao, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!