Kassa

Vakanties in de min door WK vorig jaar

05-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vakantie_17.jpg
In de afgelopen 2 weken zijn de vakantieboekingen ondanks de regen veel lager uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de GfK Travelscan, die vrijdag is gepubliceerd.
Uitgestelde boekingspiek
In de laatste twee weken boekten respectievelijk 4 procent en 11,7 procent minder mensen een vakantie dan in die weken een jaar geleden. ,,Vorig jaar hadden we te maken met een uitgestelde boekingspiek door het WK Voetbal'', licht topman Steven van der Heijden van marktleider TUI Nederland toe.
Weer
Tijdens het WK was het toen nog mooi weer, maar 10 dagen erna werd het slecht en gingen veel mensen alsnog weg. Nu hoeven we daar volgens Van der Heijden niet meer op te rekenen. ,,Het regent nu al zo lang, mensen die weg willen hebben allang geboekt.''
Cijfers
Uit de cijfers van GfK blijkt dat het totale aantal mensen dat een zomervakantie boekte nu vrijwel gelijk ligt aan vorig jaar, waar een paar weken geleden nog sprake was van een plus van 0,5 procent. In omzet is er nog een plus van 2,4 procent. Volgens Van der Heijden hebben al aardig wat mensen een vakantie naar de winterzon geboekt. ,,Omdat er geen goedkope last-minutes meer waren voor de zomer.''
Acute schuldenproblemen
De landen die geteisterd worden door acute schuldenproblemen, blijken het beter te doen als vakantiebestemming dan de rest van de markt. ,,Spanje, Griekenland, Italië en Portugal plussen tussen de 1,2 en 7,6 procent'', zegt Judith Nijk van GfK.
Dat komt volgens TUI niet doordat mensen denken dat dit nu ineens goedkopere bestemmingen zijn geworden. ,,Normaliter gaat een vijfde van de mensen die rond de Middellandse Zee op vakantie gaan, naar Egypte, Tunesië en Marokko. Daarvan is nu een groot deel weggevallen en de andere landen in de regio profiteren daarvan'', zegt Van der Heijden.
Zo lopen de boekingen voor Egypte nog steeds 20 procent achter en die op Tunesië ongeveer 50 procent. Volgens Nijk zijn de meest geliefde bestemmingen voor Nederlanders in de zomer Spanje, Griekenland en Turkije.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!