Kassa

'Vakantiegeld gaat vaak op aan andere zaken'

26-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
strand vakantie noordzee 930 520
Bij het merendeel van de Nederlanders gaat het jaarlijkse vakantiegeld ook dit jaar niet op aan vakantie. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het voor veel mensen erg belangrijk om wat extra centen achter de hand te hebben voor andere zaken.
Nibud
Bij onderzoek onder ruim 1100 mensen gaf 45 procent aan ook echt op reis te gaan van het vakantiegeld. Dat is wel een fractie meer dan vorig jaar, maar bijvoorbeeld minder dan vijftien jaar terug. Toen zei nog 49 procent dit te doen. Het Nibud merkt onder meer dat Nederlanders het vakantiegeld vaker gebruiken om mee te sparen. Dit wordt de laatste paar jaar door ongeveer twee vijfde van de mensen gedaan, bijna twee keer zoveel als in 2002.
Betalingsachterstand
,,Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend'', zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. Andere zaken waar vakantiegeld veel voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld het aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en kortere uitstapjes. Hier valt op dat het aantal mensen dat met dit extraatje schulden en betalingsachterstanden wil wegwerken de laatste paar jaar geleidelijk iets oploopt, van 12 procent in 2015 naar 15 procent dit jaar.
Weinig thuisblijvers
Verder blijkt dat het percentage bovenmodale inkomens dat het vakantiegeld in beleggen steekt, ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld (van 5 naar 10 procent). Over de gehele linie kiest echter nog altijd maar zo'n 3 procent voor deze optie, evenveel als twaalf maanden terug. Overigens gaat een ruime meerderheid van de Nederlanders wel degelijk op vakantie, sommigen zelfs meerdere keren. Slechts 22 procent van de ondervraagden liet aan het Nibud weten dit jaar thuis te blijven. Dat is exact hetzelfde percentage als vorig jaar. Er waren dit jaar wel wat meer mensen die als reden hiervoor aandroegen dat ze een vakantie te duur vinden. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

redrose
redrose5 jul. 2017 - 13:10

Net voor ik mijn vakantiegeld kreeg werd mijn kat ziek, rekening €798,00 (Kassa), had er eigenlijk andere plannen mee, maar is nog het enige wat ik heb.

chronisch zieke
chronisch zieke27 jun. 2017 - 16:47

Inderdaad. Het gaat op aan reparaties/onderhoud en/of aanschaf van medisch noodzakelijke hulpmiddelen, zoals de traplift, scootmobiel, duwrolstoel en andere hulpmiddelen, die immers ook niet meer aftrekbaar zijn. En een klein stukje aan de huur en andere vaste lasten. En wég is je vakantiegeld!

tenormin
tenormin26 jun. 2017 - 19:05

Zet het op spaarrekening; krijg een bruto AOW uit Engeland. Dat moet dus ieder jaar aan onze blauwe vrienden betaald worden. Uiteraard, overigens.

rietteke
rietteke26 jun. 2017 - 16:42

Van een uitkering kun je weinig doen met vakantie.Je moet blij zijn dat je zo net rond kunt komen

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy27 jun. 2017 - 15:07

van een schamele wajong valt nauwelijks meer te leven. Dankzij de participatie wet en aftopping grens huurtoeslag. Vaste lasten zijn hoger dan het inkomen.Door het vakantiegeld zit ik gelukkig niet in de schulden. De regering moet zich diep schamen dat de mensen die nooit meer werken kunnen, bijna geen leven meer hebben.

martin 70
martin 7026 jun. 2017 - 13:43

uh wat dacht u van boete op ziek zijn 385 hoppa weg.. plus kosten van gemeente belasting en dat hoogheemraadschap. stel boeven..

lily de vries
lily de vries26 jun. 2017 - 11:39

Met alleen AOW kan men niet anders meer als je de AOW ingaat na 4jr werkeloos met €500 minder pm

2 Reacties
tijger1
tijger126 jun. 2017 - 19:06

Dan had u blijkbaar een flinke WW uitkering.

chronisch zieke
chronisch zieke27 jun. 2017 - 16:51

Oh oh, je sympathie stroomt weer over @tijger1! De hoogte van die uitkering doet niet ter zake! Een verlies van € 500 per maand zegt genoeg! Dát voel je op elk bedrag!!! Of dacht je dat de WW-uitkering een vetpot was? Denk toch eens na!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!