Uitvinding moet blauwalg tegengaan
15-07-2011
• leestijd 1 minuten
Het bedrijf FishFlow Innovations in Medemblik heeft een systeem ontwikkeld dat mogelijk blauwalg kan tegengaan. Het recreatieschap Westfriesland voert hiermee binnenkort een proef uit op de Ursemmerplas in het Noord-Hollandse Ursem, maakte het vrijdag bekend.
Eenvoudig
De uitvinding van Gerard Manshanden, directeur van FishFlow Innovations, is relatief eenvoudig. ,,Door een buis van 1 meter dik, 12 meter lang en 14 meter diep laten we een hoeveelheid lucht ontsnappen en opstijgen'', legt hij uit. ,,Hierdoor ontstaat een enorme stroming naar de oppervlakte.'' De lucht wordt veroorzaakt door een blower. Manshanden schat de kans van slagen op 90 procent.
Stilstaand water
Blauwalg komt voornamelijk in stilstaand water tot stand. De bacterie ontstaat als algen afsterven door zuurstofgebrek in warm water. Contact met dergelijk besmet water kan leiden tot huidklachten, benauwdheid, misselijkheid en darmklachten. Voor dieren kan de besmetting dodelijk zijn.
Ursemmerplas
De Ursemmerplas, waarin wordt gezwommen, is een voormalige zandwinput van 14 tot 17 meter diep met weinig tot geen doorstroming. Het recreatieschap hoopt met deze uitvinding een einde te maken aan het blauwalgprobleem. FishFlow Innovations verwacht het systeem over een paar weken te kunnen plaatsen. Het Waterlaboratorium in Haarlem houdt de uitkomsten in de gaten.
De aanwezigheid van de buis heeft geen gevolgen voor de veiligheid van de zwemmers.
ANP