Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Uitspraak: geen bemiddelingskosten voor huurder bij Airbnb

9 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
airbnb logo verhuur vakantiewoning
Wie een vakantiewoning huurt bij Airbnb hoeft geen bemiddelingskosten te betalen. De populaire verhuursite is op de vingers getikt door de kantonrechter in Amsterdam. Airbnb gaat in beroep tegen de uitspraak.
Een man die tussen 2016 en 2018 zeven vakantiewoningen huurde via Airbnb had de zaak aangespannen. Hij moest hiervoor, in totaal, 470 euro servicekosten betalen. De verhuurders van de woningen moesten tegelijkertijd ook een vergoeding afdragen aan Airbnb. Dat heet 'twee heren dienen' en dat mag niet. "Als een bemiddelaar zowel een verhuurder als een huurder dient, mogen aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht, alleen aan de verhuurder", legt de persrechter uit.

Huurder kan zich beroepen op uitspraak

De uitspraak van de Amsterdamse rechter gaat alleen over deze boekingen van deze huurder. De rechters doen geen uitspraak over de voorwaarden van Airbnb. Maar, andere huurders kunnen wel met de uitspraak in de hand naar de rechter stappen om ook geld terug te vragen.

Rechter oneens met verweer Airbnb

Airbnb hield tijdens de zittingen vol geen bemiddelaar te zijn, maar alleen een platform te bieden waarop mensen woningen kunnen aanbieden en opzoeken. De rechters gingen daar niet in mee. Airbnb "bemoeit zich namelijk actief met alle aspecten van de totstandkoming van de huurovereenkomst", zoals de zoekresultaten en de prijs. Airbnb zei bovendien dat het onder Ierse regels valt, en niet onder Nederlandse regels, maar ook daar waren de rechters het niet mee eens.

Airbnb gaat in beroep. Het bedrijf blijft erbij dat het alleen maar een platform is dat toeristen en huiseigenaren met elkaar in contact brengt. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!