Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Uitrol slimme gasmeter Enexis valt stil door gaslek in drie huizen

08-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
slimme gasmeter
De uitrol van slimme gasmeters door netbeheerders Enexis, Rendo en Coteq is nagenoeg stil komen te liggen nadat weer een gasmeter met een gevaarlijk defect is aangetroffen. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa. Het gaat dit keer om een gasmeter van het merk Itron. Daarvan zijn er 40.000 geplaatst. Onderzoekinstituut Kiwa gaat onderzoeken of deze meters veilig genoeg zijn om in de huizen te laten hangen.
Uit voorzorg worden in elk geval 159 van deze meters vervangen die tot een verdachte batch behoren. Drie van deze meters bleken gas te lekken door een gebrekkige lijmverbinding op de achterkant van het apparaat. Bewoners trokken hierover aan de bel nadat ze gas roken.

Registratiesysteem onvoldoende

Twee weken geleden publiceerde de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), een rapport met pittige conclusies en aanbevelingen over de uitrol van de slimme gasmeter. Zo moet de ingangscontrole, de controle die de regionale netbeheerder uitvoert bij de levering van de slimme gasmeter, verbeterd worden. De huidige registratiesystematiek bij calamiteiten voldoet eveneens niet. Als een huiseigenaar een probleem aan zijn gasmeter meldt bij zijn netbeheerder kan die niet in een oogopslag zien of het slimme of conventionele meter gaat.
Het SodM is erg geschrokken van deze nieuwste melding. "Het gaat hierbij om meters van het merk Itron die niet gasdicht zijn. Ze moeten echt acuut worden terug gehaald, dit mag je niet accepteren", aldus directeur netbeheer Pieter van den Bergen.

Steeds nieuwe problemen

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er steeds nieuwe problemen zijn met wisselende types slimme gasmeters. De Landis+Gyr bleek een te kort aangesneden schroefdraad te hebben waardoor de meter niet goed genoeg aangedraaid kon worden op de gaskraan. Van deze meter zijn er 66.000 geplaatst. Hiervan waren honderden exemplaren voorzien van een adapter, een door de netbeheerders bedachte oplossing om het probleem van het te korte schroefdraad op te lossen, die acuut vervangen moesten worden. Deze zomer plaatste netbeheerder Enexis 39.000 gebrekkige gasmeters van het merk Honeywell met een schroefdraad dat diep genoeg was. Afgelopen donderdag kwam bij het SodM weer een melding binnen van Enexis: 327 gasmeters van een bij de redactie van Kassa nog onbekend merk blijken niet volgens protocol opgehangen. Ook deze meters moeten worden vervangen.
Minister Wiebes (Economische Zaken) liet het SodM eind vorig jaar na onthullingen door Kassa orde op zaken stellen. Uit het rapport van dit overheidsorgaan blijken de problemen alleen maar groter te zijn geworden.
Vanavond in Kassa aandacht voor gevaarlijke slimme gasmeters. Kassa is live om 19:05 op NPO1.
Bekijk Kassa's dossier over de gevaarlijke slimme gasmeters hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!