Kassa

Uitgever gele boekje hoopt dat stempel straks wél geldig bewijs is

04-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10480 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3kopie
Vanaf het moment dat de GGD bekendmaakte dat je na vaccinatie een stempel kunt krijgen in het gele boekje, loopt het storm bij uitgever Sdu. En dat terwijl het boekje officieel geen geldig bewijs voor een coronavaccinatie is. Volgens de Sdu is het echter belangrijk dat zo’n papieren bewijs er wel komt.
De drukpers van de gele boekjes draait als nooit tevoren. “Alleen al gisteren werden er 50.000 boekjes besteld”, zegt verantwoordelijk directeur Willleke de Groot van Sdu. “Om dat even in perspectief te plaatsen: tijdens een normale zomer worden er zo’n 300.000 gedrukt.”
De drukte komt niet uit de lucht vallen. “Eigenlijk is het al vanaf januari drukker dan normaal. Met de zomer in aantocht willen mensen toch iets tastbaars hebben. Toen al hadden we tussen de 1.000 en 2.000 verkopen per dag. Maar toch, die piek die we donderdag hadden, konden we absoluut niet bedenken.”

Geen bewijs

Het gele boekje, dat officieel een Internationaal Bewijs van Inenting genoemd wordt, heb je nodig als je voor een verre reis bepaalde vaccinaties nodig hebt. Met het document kun je aantonen dat je aan bepaalde vaccinatie-eisen hebt voldaan. In het geval van corona geldt het boekje niet als bewijs. Toch krijg je vanaf maandag bij elke priklocatie een stempel als je erom vraagt. Wat het nut dan nog is? Het is handig voor je eigen administratie. Daarvoor heb je trouwens niet perse een stempel nodig. Een papieren bevestiging kun je makkelijk in het boekje vouwen, valt te lezen op de website van Rijksoverheid.
Het houdt mensen in ieder geval niet tegen om een boekje te bestellen. Sdu-directeur De Groot heeft daar alle begrip voor. “Zelf pleit ik al vanaf januari voor een papieren variant van een vaccinatiebewijs. Ik heb vanaf dag één voor een papieren variant gepleit. In Nederland zijn vier miljoen mensen niet digitaal vaardig. Deze mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om met een DigiD te werken. Als er zometeen alleen een digitaal vaccinatiepaspoort is, verplicht je hen om op die manier te reizen. Dat vind ik een heel moeilijk verhaal.”

Geldig in de toekomst?

Bovendien denkt De Groot dat er een kans is dat het gele boekje over een maand wél een geldig bewijs is. “Dat sluit ik niet uit. In Duitsland en Oostenrijk is het al een geldig bewijs. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gaat hier ook nog naar kijken. In het verleden hebben zij al eens verklaard dat vaccinatie voor gele koorts via het boekje bewezen kan worden.”
Het ziet ernaar uit dat het de komende dagen druk zal blijven. Het kan zijn dat levertijd daardoor iets langer duurt, maar grote problemen zal het niet opleveren, is de verwachting. “We zagen dit al een beetje aankomen, dus we hebben al een bestelling van 200.000 stuks klaarstaan”, zegt De Groot. “We gaan ook opschalen in bezetting, onze mensen zullen meer uren gaan draaien.”

Fraudebestendig

Of ze nog verder kunnen opschalen? “Dat zou kunnen”, zegt De Groot, “Maar we willen eerst kijken of dit goed gaat. Zo’n paspoort moet ook aan bepaalde eisen voldoen om het fraudebestendig te maken.”
“Wat wij hieraan verdienen, is écht minimaal."
Sdu-directeur Willeke de Groot
Zo heeft de nieuwste druk een aantal nieuwe kenmerken gekregen. “Er zit een soort zilverfolie op de voorkanten, zoals je dat ook wel op paspoorten ziet. Daarnaast hebben we het paspoortnummer ingevoerd, zodat ze bij de douane kunnen zien of het ook echt jouw document is.” Ook is er een ‘verborgen’ tekst op het document gedrukt. Die zie je op het eerste gezicht niet, maar komt tevoorschijn als je er een kopie van maakt.

‘Zo minimaal mogelijk’

En dat voor de prijs van bijna negen euro per stuk. De Sdu is de enige Nederlandse verstrekker van de boekjes. Maar het idee dat het bedrijf nu spekkoper is, is ‘volledig onterecht’, zegt De Groot. “Wat wij hieraan verdienen, is echt most minimal. Sterker: wij draaien zelf op voor de verzending en het distributiebedrijf. Die kosten zijn behoorlijk hoog kan ik je vertellen. Als we één boekje verkopen, maken we daar haast geen winst op. Het wordt pas interessant als we meerdere boekjes tegelijk verkopen.”
“Deze prijs past goed bij dit product”, vervolgt De Groot. “We vinden het erg belangrijk dat we hiermee de maatschappij kunnen dienen. Elk burger moet hier recht op hebben.”
Bron: GGD, Rijksoverheid, RIVM, NOS, AD, CBS, Nationale Bibliotheek
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

furia
furia7 jun. 2021 - 15:19

Nou, ik zou wel zo'n geel boekje willen hebben maar ik heb er geen. ben wel gevaccineerd.

1 Reactie
marijke77
marijke778 jun. 2021 - 12:55

Kun je alsnog bestellen bij SDU en bij laten schrijven waar je geprikt bent.

henri_b
henri_b7 jun. 2021 - 14:55

Sinds 1995 heb ik dit gele boekje al: toen kregen we onze eerste inentingen bij de GGD om verre reizen te kunnen maken. Erg vreemd dat het in de 22 verre bestemmingen die we bezochten, variërend van Zuid-Amerika tot Afrika, Rusland en Azië, een rechtsgeldig bewijsmiddel is, maar dat het geen echt bewijsmiddel zou zijn voor onze coronavaccinaties. Het is een klein, licht handig boekje, net zo groot als het paspoort en is prettig samen op te bergen: je hoeft niet perse een mobieltje meesjouwen.... Moet het wiel weer opnieuw worden uitgevonden, of wordt het domweg weer een nieuw verdienmodel d.m.v. een app?

HenkDeZevende
HenkDeZevende7 jun. 2021 - 13:31

Ongelofelijk, al die heisa terwijl er gewoon zwart op wit staat dat het geen enkel nut heeft.

martin43
martin437 jun. 2021 - 12:51

volgens de berichten is het reizen naar spanje zonder pcr test mogelijk als je gevaccineerd ben .Maar waar bewijs ik dat mee,is dat a4tje ,waarop staat dat je twee prikken hebt gehad van de ggd, voldoende

1 Reactie
marijke77
marijke778 jun. 2021 - 12:57

Spanje accepteert het gele boekje

tkoenen
tkoenen7 jun. 2021 - 11:06

Gele boekje geen officieel bewijs van inenting tegen COVID? Aan de Duitse grens zijn de Nederlandse vaccinatiebewijzen niet geldig, maar willen de douaniers een stempel zien in het "gele boekje", dan mag je pas door. Zelfde geldt voor "verre landen, zoals Peru en Mexico. Dat maakt het gele boekje officieel genoeg, lijkt mij!

marleenvanh
marleenvanh7 jun. 2021 - 10:38

Ik zou niet weten waar dat ding van mij is. Weet dat het bestond want als baby/peuter/kleuter kwamen al (!) mijn vaccinaties daarin. Daarna nooit meer gebruikt. De vaccinaties voor een reis naar Sri Lanka (1997) kreeg ik apart op een papier (keurig in het Engels). M.b.t. Corona: voorlopig is alleen mijn 1e vaccinatie bekend bij het RIVM. De 2e (4 weken geleden!) daar had de huisartsenpraktijk 'nog geen tijd voor gehad'. (In het 'gat' waar ik nu woon zijn er maximaal 300 mensen in de leeftijd van 60 t/m 65 en zijn er 2 huisarts-praktijken...). Ik weet natuurlijk niet hoeveel info men per patient in moet tikken, maar dat kan toch nooit meer zijn dan volledige naam/geboorte-datum/adres+woonplaats/BSN nummer(misschien)/Datum van vaccinatie en naam+batchnummer van het vaccin. 1 minuut per persoon moet dan toch wel voldoende zijn?

harmsen
harmsen7 jun. 2021 - 10:30

Als je op reis gaat, heb je, als het goed is, je paspoort bij je. Daar staat ook je paspoortnummer in. Ik snap niet waarom dat dan ook nog in dat gele boekje moet komen te staan.

pk49
pk497 jun. 2021 - 10:03

dus, wat heeft dit boekje nog voor nut? Het is weer verRutting op hoog niveau !

1 Reactie
C. Koot
C. Koot7 jun. 2021 - 20:12

pk49 Ga jij niet een beetje kort door de bocht, door Rutte hier de schuld van te geven. Deze man is afhankelijk van gespecialiseerde adviseurs, schrijf eens iets nuttigs!

peentjes
peentjes5 jun. 2021 - 14:15

Mijn gele boekje bevat alle inentingen van 1992. De een na laatste is van jan. 2020 en de laatste van 1 coronaprik. Er wordt in verre landen ook regelmatig om gevraagd. De enige persoon ter wereld die ervan overtuigd is dat het boekje geen internationale status heeft, het daarom ging verbieden voor coronaregistratie en die daar nu weer op terugkomt is ene De Jonge. Nu nog een slimme ambtenaar hem duidelijk te laten maken dat zijn ministerie dat ding zelf al 25 jaar internationaal erkent..;(

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!