Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

UberPOP heeft maling aan dwangsommen

17-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taxi_09.jpg
Het bedrijf Uber van de taxidienst UberPOP maakte dinsdag bekend dat het ook in Utrecht begint. Van het weekeinde kreeg het nog te horen dat het een dwangsom moet betalen van 50.000 euro wegens het aanbieden van diensten in Amsterdam en Rotterdam, maar daar trekt de onderneming zich niets van aan.
Particulieren
Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.
Het vervoer via UberPOP wordt tegen een lager tarief aangeboden dan bij professionele taxi’s. Het bedrijf is een doorn in het oog van de officiële chauffeurs in tal van landen. Zij zeggen dat ze aan meer eisen moeten voldoen. Woensdag komen beroepschauffeurs ook in Den Haag in het geweer met een demonstratie.
Diverse Europese steden
De omstreden taxiformule is enkele jaren geleden in diverse Europese steden ingevoerd; sinds vorig jaar zomer eveneens in Amsterdam. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam en nu dus ook Utrecht.
De activiteiten in ons land gaan in tegen een rechterlijk verbod van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van december. Afgelopen weekeinde werden in Amsterdam en Rotterdam nog vijf chauffeurs betrapt tijdens een gezamenlijke actie van de politie, het Openbaar Ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.
De chauffeurs kregen ieder een proces-verbaal en een aanzegging tot een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. Dat bedrag moeten ze betalen als ze in herhaling vervallen. Dat ze gepakt werden betekende dat het bedrijf een dwangsom van vijf keer 10.000 euro moet neertellen. De rechter had die dwangsom voor elke overtreding opgelegd.
Honderden miljoenen geïnvesteerd
Uber, dat eerder al een keer 10.000 euro moest betalen, vecht de dwangsommen aan bij de rechter. Het bedrijf, waarin investeerders honderden miljoenen hebben gestopt, is bereid ,,een langlopende juridische strijd'' aan te gaan. ,,Wij voldoen in tegenstelling tot de taxibranche aan de Wet personenvervoer uit 2000, die tot doel heeft goedkoop en tegen een hoge kwaliteit te werken’’, aldus een woordvoerder dinsdag.
Van stoppen wil Uber niets weten. ,,We gaan door met het aanbieden van UberPOP om de vernieuwing die we in gang hebben gezet, niet te laten stranden.'' ANP

Meer over:

uber, taxi, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!