Kassa

Uber zweeg over groot datalek

22-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar dinsdag pas mee naar buiten. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de criminelen.

Uber betaalde om hacken te stoppen

Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten. De nieuwe ceo van Uber Dara Khosrowshahi betreurt de gang van zaken. ,,Dit had nooit mogen gebeuren." Khosrowshahi is naar eigen zeggen pas recent op de hoogste gesteld van het lek.

Werknemers weggestuurd

Twee werknemers die verantwoordelijk waren voor het in doofpot stoppen van het lek hebben hebben het bedrijf moeten verlaten. Eerder al moest Travis Kalanick, de oprichter van Uber, het veld ruimen omdat hij volgens investeerders Uber op riskante wijze leidde. Onder zijn bewind raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

Geen gegevens misbruikt

Volgens Uber zijn de gelekte gegevens niet misbruikt. 

Onderzoek door Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de Nederlandse overheid, gaat onderzoek doen naar de datadiefstal bij Uber. De toezichthouder wil weten wat er precies is gestolen, hoe dat is gedaan en of Uber het datalek op tijd en goed heeft gemeld.

"Zeer recent" gemeld

Uber heeft het datalek ,,zeer recent'' doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Bedrijven en organisaties die actief zijn in Nederland zijn verplicht om datalekken snel te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Uber is officieel in Nederland gevestigd.

Uber zwijgt

Uber zelf zweeg er tot dinsdag ook over. De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die schoon schip wil maken om het bedrijf van de afgrond te redden, onthulde het lek op de site van het bedrijf.

Britse toezichthouder doet ook onderzoek

De Britse toezichthouder voor privacy heeft ook een onderzoek naar het Uber-lek aangekondigd. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!