Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uber in veel landen onder vuur

08-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
580 keer bekeken
  •  
taximeter_04.jpg
Taxidienst Uber ligt de afgelopen maanden in veel Europese landen onder vuur. De Nederlandse rechter verbood de dienst maandag. In Duitsland, Frankrijk, België en Spanje heeft de rechter zich ook al gebogen over de diensten van het bedrijf uit San Francisco.
Taxichauffeurs in actie
Toen Uber dit jaar in verschillende markten op het toneel verscheen, kwamen taxichauffeurs in actie. Ze protesteerden of staakten, omdat zij vinden dat het bedrijf en de chauffeurs die ervoor werken zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. In Barcelona werden in oktober zelfs auto's van twee Uber-chauffeurs in brand gestoken.
Verboden
Rechters in verschillende landen delen de mening van de taxichauffeurs. Uber mag geen diensten meer aanbieden in de Spaanse steden Madrid en Barcelona. In de Belgische hoofdstad Brussel en de Duitse steden Berlijn en Hamburg is de dienst UberPOP verboden. Dankzij die dienst kunnen chauffeurs zonder taxivergunning tegen betaling mensen vervoeren.
Hoger beroep
In Duitsland had de rechter overigens de dienst landelijk verboden, maar van een andere rechter mag Uber de diensten wel blijven aanbieden zolang de zaak niet definitief is beslist. Er volgt nog een hoger beroep. Ook in Frankrijk is UberPOP nog beschikbaar ondanks een verbod, omdat Uber in hoger beroep ging.
Onvrede
Tegelijkertijd zijn de diensten van Uber in veel andere Europese steden toegestaan, al zorgt de gestage uitbreiding van de dienst bij lokale chauffeurs voor onvrede. Inmiddels is Uber volgens de eigen website in 51 landen actief. In Europa gaat het om 42 steden. In dat lijstje staan echter ook steden als Frankfurt en Barcelona, waar dus een verbod geldt.
'Realistisch blijven'
Overigens krijgt Uber niet alleen kritiek te verduren. Toenmalig Europees Commissaris Neelie Kroes vroeg de tegenstanders van de app om realistisch te blijven. ,,Digitale vernieuwingen zijn hier om te blijven. We moeten met hen werken, niet hen tegenwerken.'' ANP

Meer over:

uber, taxi, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!