Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tweede Kamer wil dat bijstandsontvanger boodschappen en giften kan ontvangen

26-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
supermarkt groenten boodschappen 1127
De Tweede Kamer wil dat mensen in de bijstand tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering. Een voorstel hierover van de SP, Christenunie, GroenLinks en PvdA wordt gesteund. Recent kwam in het nieuws dat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro's aan aan bijstandsuitkering moest terugbetalen toen naar voren kwam dat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Onlangs besteedde Kassa ook al aandacht aan deze problematiek.
Mensen met een bijstandsuitkering mogen niet zomaar veel giften of geld ontvangen, omdat ze dan geen recht zouden hebben op de ondersteuning. De regels pakken soms hard uit, zegt de Kamer. Daarmee wordt gewezen naar de zogheten 'boodschappengate'. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de fraudejacht op mensen met een uitkering veel weg van een toeslagenaffaire 2.0. "Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat."

Regels

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstandsregels, maar die regels gelden wel landelijk. Het beleid verschilt per gemeente. Zo staat gemeente Amsterdam al giften tot 1200 euro toe, terwijl gemeente Wijdemeren zei volgens de wet te hebben gehandeld. Er moet volgens de Kamer een einde komen hieraan en vraagt om één landelijke regel.

Vertrouwen

Er moet uitgegaan worden van "vertrouwen in plaats van wantrouwen", zegt de Kamer. De Kamer nam donderdagavond een motie aan om de Participatiewet te hervormen., in deze wet staan de regels vastgelegd rondom uitkeringen. Daarbij moet ook "vertrouwen de basis" zijn en gemeenten moeten meer rekening houden met specifieke situaties van individuele gevallen. Het kabinet moet met voorstellen komen voor manieren waarop de Participatiewet verbeterd kan worden, nog voor de formatie. Zo kunnen partijen die na de verkiezingen een kabinet vormen ermee aan de slag gaan. ANP

Bekijk ook de uitzending van Kassa hieronder terug over de bijstandsuitkering.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!