Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders met bijstandsuitkering keihard aangepakt door kostendelersnorm

23-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26214 keer bekeken
  •  
Tienduizenden ouders met een bijstandsuitkering zijn onder het bestaansminimum terecht gekomen omdat de gemeente er ten onrechte vanuit gaat dat hun kind bijdraagt aan het huishouden. De coronacrisis verergert deze problematiek door het tekort aan werkgelegenheid. FNV luidt daarover vanavond de noodklok in Kassa en stelt dat er onmiddellijk een oplossing moet komen.

Zodra een kind 21 jaar wordt, ontvangen ouders fors minder uitkering door de zogenoemde kostendelersnorm en moet hij zijn steentje bijdragen. Maar veel kinderen doen dat niet of hebben daar het geld niet voor waardoor steeds meer gezinnen zijn aangewezen op de Voedselbank.

Kostendelersnorm

Bijkomend probleem is dat kinderen noodgedwongen het huis worden uitgezet en op straat terecht komen, zodat ouders weer een volledige bijstandsuitkering ontvangen. Gemeenten mogen maatwerk leveren en hoeven de kostendelersnorm niet uit te voeren, maar dat gebeurt nog te weinig. FNV is daarom bezig met een petitie die inmiddels door diverse maatschappelijke organisaties is ondertekend waaronder de Woonbond die opkomt voor de belangen van huurders, Stichting Zwerfjongeren en de Vereniging Sociale Advocatuur. De organisaties stellen dat de kostendelersnorm die ten grondslag ligt aan deze problemen uit de wet moet. Daarin staat dat iemand minder uitkering ontvangt afhankelijk van het aantal volwassenen met wie hij de woning deelt.   

"Ellende net zo groot als bij toeslagenaffaire"

"Achter 41.000 voordeuren spelen zich momenteel drama’s af door deze kostendelersnorm. De mate van ellende is net zo groot als bij de toeslagenaffaire. De regeling heeft tot gevolg dat mensen niet tijdelijk iemand in huis kunnen nemen die zijn woning is kwijtgeraakt, en ze kunnen bijvoorbeeld ook geen mantelzorg verlenen. Het leidt tot dakloosheid en armoede. Hulpbehoevende mensen worden hierdoor verder in de armoede gestort", aldus vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. 

Ook Joke uit de reportage kan nauwelijks rondkomen van haar bijstandsuitkering. En nu haar inwonende zoon volwassen is, ontvangt ze nog minder. Geld voor de boodschappen is er niet en haar zoon kan haar financieel niet ondersteunen. Gemeente Purmerend, waar Joke woont,geeft aan niet op persoonlijke situaties in te gaan. Verder zeggen ze dat de kostendelersnorm wettelijke regelgeving is, en waar nodig is er ruimte in de regelgeving dat in individuele gevallen maatwerk wordt toegepast. De volledige reactie van de gemeente is hier te lezen.

Leeftijd omhoog

Ook het NIBUD stelt dat de kostendelersnorm weg moet of dat de leeftijd waarop deze in werking treedt, verhoogd moet worden naar 28 jaar. "Op deze manier heeft een kind langer de tijd voor zijn studie en om een goede baan te vinden. 21 jaar is veel te jong om van een kind te verwachten dat hij zijn ouders financieel ondersteunt", aldus directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud. De organisatie berekende in 2015 bij de invoering van de kostendelersnorm al dat grote groepen mensen hierdoor te diep geraakt zouden worden in hun portemonnee.

Het NIBUD stelt ook dat de bijstandsuitkering die stapsgewijs omlaag gaat, juist verhoogd moet worden. Vliegenthart: "De menselijke maat moet terug in het nieuwe kabinet. We zagen het ook in de toeslagenaffaire. Sociale minima worden echt veel te hard aangepakt."

FNV en diverse maatschappelijke organisaties boden in november al een manifest aan de politiek, maar dat heeft tot op heden niet geleid tot een structurele oplossing.  

Vanavond schuift de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan bij Kassa om verder te praten over de problemen van de kostendelersnorm. Kassa is live om 19:05 op NPO 1.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!