Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tussentijds opzeggen vast energiecontract duurder door nieuwe regels ACM

18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
911 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Energieleveranciers kunnen vanaf april mogelijk weer beginnen met het aanbieden van vaste energiecontracten. Dat komt omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nieuwe regels voor de opzegvergoeding heeft vastgesteld. De vergoeding die consumenten moeten betalen wanneer zij hun vaste contract tussentijds willen opzeggen wordt hoger. Toezichthouder ACM verwacht dat energiebedrijven door deze aanpassing weer meer vaste contracten gaan aanbieden.

Veel energieleveranciers stopten door alle onzekerheid op de energiemarkt vorig jaar nog met het aanbieden van vaste energiecontracten. Daarbij speelde ook mee dat de energiebedrijven bij de ACM klaagden dat hun inkoopprijzen hoog waren, maar de opzegvergoedingen laag.

"Te makkelijk overstappen" door lage opzegvergoeding

De vergoeding voor het opzeggen van een vast contract dat nog nog minder dan anderhalf jaar zou lopen bedroeg bijvoorbeeld 50 euro. Daardoor was het voor consumenten aantrekkelijk om over te stappen wanneer de energieprijs elders lager was. 

Zij namen de opzegvergoeding voor lief, terwijl leveranciers bleven zitten met energie die duur was ingekocht.

Bij opzeggen nu betalen voor 'resterende' energie 

In nieuwe opzegregels heeft de ACM de fluctuerende energieprijzen en de resterende looptijd van het contract meegenomen. Wanneer consumenten hun vaste contract willen opzeggen, betalen zij dan voor de energie die zij volgens hun contract nog zouden afnemen. 

In die kosten wordt ook het prijsverschil meegenomen tussen het contracttarief en het actuele tarief van de energieleverancier. Dat moet het voor energiebedrijven interessanter maken om weer vaste contracten aan te bieden.

Vattenfall: weer vast contract aanbieden na doorvoeren regels 

Vattenfall laat weten het belangrijk te vinden dat klanten kunnen kiezen tussen vaste en variabele contracten. Wanneer de nieuwe regels juridisch en technisch zijn doorgevoerd, zal Vattenfall weer vaste contracten aan gaan bieden, zegt een woordvoerder. 

Eneco nog niet zeker over vaste contracten

Een woordvoerster van Eneco kan nog niet zeggen of het energiebedrijf weer begint met het aanbieden van vaste contracten. Maar de combinatie van de gedaalde gasprijzen en de nieuwe opzegregels maakt het wel steeds interessanter, aldus de zegsvrouw. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!