Kassa

Tram, bus en metro duurder

24-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tram_05.JPG
Het openbaar vervoer met tram, bus en metro wordt met ingang van 1 januari duurder. Het basistarief stijgt van 79 naar 83 cent, het kilometertarief gaat met 0,6 cent omhoog naar 12,7 cent. Over deze tariefsverhogingen is landelijk overleg gevoerd tussen decentrale overheden (provincies en stadsregio's) als opdrachtgevers van het ov en de vervoersbedrijven.
Dat maakte de stadsregio Rotterdam, waarvan het dagelijks bestuur inmiddels heeft ingestemd met de verhogingen, donderdag bekend.
Snel stijgende loonkosten
De tariefsverhogingen zijn vooral het gevolg van de relatief snel stijgende loonkosten van de vervoersbedrijven en van de met 15 procent gestegen brandstofkosten, aldus de stadsregio Rotterdam.
Verschillen
De aanpassingen van de tarieven kunnen per jaar nogal verschillen. Vorig jaar waren de tariefsverhogingen 1 cent voor het basistarief en 0,1 cent per kilometer, omdat in de periode daarvóór de loonkosten nauwelijks waren gestegen, aldus de stadsregio.
Instemmen
Reizigersorganisatie Rover kan instemmen met een verhoging van de tarieven als het gaat om compensatie van de gestegen loonkosten en brandstofkosten. ,,Maar wij kunnen niet instemmen met prijsverhogingen omdat reizigers weglopen. Dat moet niet worden verhaald op de reizigers die blijven, dat is het risico van de vervoerders zelf'', aldus een woordvoerder. Hij zei niet precies te weten welk deel van de verhoging dat betreft. Volgens hem kunnen de tarieven per vervoersgebied nog hoger uitvallen, maar ook lager. Hij wees er in dat verband op dat nog een aantal provincies en stadsregio's officieel een besluit moet nemen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!