Kassa
theme-icon
Geld

Topman ACM: De tijd van goedkoop gas komt niet terug

20-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3488 keer bekeken
  •  
compensatie_energie_190

Consumenten moeten er rekening mee houden dat de tijd van goedkoop gas niet meer terugkeert, zegt Martijn Snoep. De baas van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet zijn waarschuwing in de Telegraaf.

"Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen. De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat", aldus de voorzitter van marktwaakhond ACM. De gasprijs is de afgelopen weken fors gedaald en vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer onder de vijftig euro per megawattuur gezakt.

"Voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan" 

Een aantal energiebedrijven ging de afgelopen tijd failliet en er zijn volgens Snoep maatregelen genomen om te voorkomen dat nog meer stroomleveranciers omvallen. "We zitten er inmiddels veel dichter bovenop om te zien of ze voldoende vlees op de botten hebben om faillissementen te voorkomen. Waar we zorgen hebben, dwingen we ze om hun buffers aan te vullen. Ook de toelatingseisen zijn aangescherpt. We hebben nu meer energiebedrijven die tegen een stootje kunnen."

"Noodfonds nodig om klanten geld terug te kunnen geven"

Ondanks dat het in zijn ogen nu goed gaat, kan hij nieuwe faillissementen niet uitsluiten. "Wij willen daarom een apart fonds voor slachtoffers, mocht er een faillissement komen. Zeker mensen met een krappe beurs kunnen, als een paar maanden voorschot wegvalt, flink in de problemen komen. Ik pleit daarom voor een noodfonds dat de reisbranche en de banken al kennen. Je krijgt dan in ieder geval je geld terug." ANP/Telegraaf

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

gerardvantol
gerardvantol27 feb. 2023 - 16:49

Nee dat kan echt niet goedkoper gas. De bonus van de directie en de winstuitkering van de aandeekhouders moet veilig gesteld worden. Bovendien kan de directeur echt niet langer als een half jaar met dezelfde kantoorinrichting doen. Dus mensen je geld wordt echt goed besteed, maar niet aan tegemoetkoming voor de klanten.

Meindo
Meindo21 feb. 2023 - 19:04

Jannyboe: duidelijk dat u niet weet dat veel mensen niet rond kunnen komen en naar de voedselbank moeten om voedsel te halen. Kijk eens om je heen zou ik zeggen en niet alleen bij de “rijken”.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe22 feb. 2023 - 8:34

Hallo Meindo, ik begrijp niet hoe u daar bij komt. Als u mijn bijdragen hier leest zou u kunnen lezen dat mijn begrip en sympathie nu juist uit gaat naar mensen met een kleine beurs. Het doet er niet echt toe maar ik behoor zelf ook tot die groep. Zeer bescheiden inkomen, sociale huurwoning maar ik klaag niet. Ik probeer overal het beste van te maken, zo positief mogelijk. Ik behoor niet tot het selecte gezelschap dat bij ieder onderwerp politici en vluchtelingen tot de grond toe afbrandt. Ik zie meer in verdieping in feiten, achtergrondinfo zoeken en op basis daarvan genuanceerde meningen vormen. Ik kijk om me heen, heb m'n ogen helemaal open voor het minder bedeelde deel van onze bevolking. En als ik wat over heb help ik mensen waar ik kan. De groeiende kloof tussen arm en rijk vind ik een verschrikking. Jammer dat u mij niet op de juiste waarde weet te schatten. Daar kan ik zelf niks aan doen, u hebt dat zo bedacht. Op basis waarvan? Jammer hoor.

marijke77
marijke7721 feb. 2023 - 13:42

Nee natuurlijk niet want het draait bij de leveranciers alleen maar om geld en als de winst maar doorgaat.

Jan_Coenraats
Jan_Coenraats20 feb. 2023 - 14:08

Dhr. Snoep heeft daarbij geen enkel belang hm, maar een enorme vooruitgang zou de nationalisatie van de voormalige nutsbedrijven zijn. Qua kosten, dus ook die ACM kan worden opgedoekt. Get a real job man....

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe21 feb. 2023 - 12:35

Maar goed dat er mensen zijn die een 'real job' hebben bij instanties en organisaties als ACM, de Consumentenbond, Kassa van BNN VARA of RADAR van AVRO TROS. Zonder deze zouden consumentenbelangen stukken slechter behartigd worden.

Helen 66
Helen 6620 feb. 2023 - 13:49

Kortom: iedereen gedwongen (edit - redactie) van het gas af en dan het electra ONbetaalbaar maken. Want de Overheid blijft graaien totdat we allemaal vel over bot zijn of overleden door de kou.

 (Bewerkt door redactie)
2 Reacties
Aadjoh
Aadjoh20 feb. 2023 - 15:53

Zolang we VVD en {D66edit red.] blijven stemmen wel....

 (Bewerkt door redactie)
JannyBoe
JannyBoe20 feb. 2023 - 16:39

Beetje heel eenvoudig om de hele energieproblematiek aan een paar politici op te hangen. Het is een wereldprobleem, stevig beïnvloed door een oorlog. En er is helemaal geen 'dwang en drang' van één partij. Hoe komt u daar eigenlijk bij? We hebben een meerderheidskabinet en dat probeert plannen uit te voeren waar een meerderheid op gestemd heeft. Dat heet democratie. U noemt het 'dwang en drang' omdat het niet het beleid van uw smaak is maar u en ik zullen het er mee moeten doen. Democratie dus. Dit democratisch gekozen kabinet gaat voor duurzaamheid zoals vele, vele andere landen. En dat is lastig gezien de geopolitieke verhoudingen. En we zijn hier niet 'vel over' bot of 'overlijden van de kou'. Heel erg kwalijk eigenlijk dat u lezers zo ophitst met beelden die we in ons land niet kennen.

bvdsteeg
bvdsteeg20 feb. 2023 - 13:36

Martijn Snoep. Kan in de toekomst kijken? Hij vertelde ook niet dat de prijzen zo zouden stijgen. Bijzonder talent.

1 Reactie
Aadjoh
Aadjoh20 feb. 2023 - 15:54

Hij zal wel op de loonlijst van de VVD en {D66edit red.] staan...

 (Bewerkt door redactie)
tenormin
tenormin20 feb. 2023 - 12:38

Ik denk ook dat niemand had verwacht dat de gasprijs weer terug zou gaan naar het oude niveau. Eenmaal omhoog, nooit meer omlaag. Weet u wel "het kwartje van Kok"? Dat zou terugkomen bij de burger. Ja, ja, dat is politiek Den Haag. Met heerlijk wollig taalgebruik allerlei redenen noemen.

1 Reactie
aad piraat
aad piraat20 feb. 2023 - 15:53

Helemaal mee eens, bij de leugen van dat kwartje hoort ook nog die van de autoloze zondag. Allebei vanwege de enorme olie en daarmee brandstof tekorten waardoor opeens het lpg gas werd uitgevonden dat vervolgens ook een eenzame dood stierf. Wonder boven wonder was er na het binnenhalen van de verkregen winsten door de prijsstijgingen toen opeens weer olie zat tot het vergroeningsgeleuter begon om ons in andere bewoording maar middels dezelfde leugenachtige truc het geld weer uit de zakken te kloppen.