Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Topman ACM: De tijd van goedkoop gas komt niet terug

  •  
20-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3717 keer bekeken
  •  
compensatie_energie_190

Consumenten moeten er rekening mee houden dat de tijd van goedkoop gas niet meer terugkeert, zegt Martijn Snoep. De baas van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet zijn waarschuwing in de Telegraaf.

"Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen. De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat", aldus de voorzitter van marktwaakhond ACM. De gasprijs is de afgelopen weken fors gedaald en vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer onder de vijftig euro per megawattuur gezakt.

"Voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan" 

Een aantal energiebedrijven ging de afgelopen tijd failliet en er zijn volgens Snoep maatregelen genomen om te voorkomen dat nog meer stroomleveranciers omvallen. "We zitten er inmiddels veel dichter bovenop om te zien of ze voldoende vlees op de botten hebben om faillissementen te voorkomen. Waar we zorgen hebben, dwingen we ze om hun buffers aan te vullen. Ook de toelatingseisen zijn aangescherpt. We hebben nu meer energiebedrijven die tegen een stootje kunnen."

"Noodfonds nodig om klanten geld terug te kunnen geven"

Ondanks dat het in zijn ogen nu goed gaat, kan hij nieuwe faillissementen niet uitsluiten. "Wij willen daarom een apart fonds voor slachtoffers, mocht er een faillissement komen. Zeker mensen met een krappe beurs kunnen, als een paar maanden voorschot wegvalt, flink in de problemen komen. Ik pleit daarom voor een noodfonds dat de reisbranche en de banken al kennen. Je krijgt dan in ieder geval je geld terug." ANP/Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.