Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gele boekje niet aan te slepen, levertijd loopt op tot 14 dagen

9 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4874 keer bekeken
1127vaccineren3kopie
Sinds de GGD in heel Nederland is begonnen met stempelen, zijn er al 150 duizend gele boekjes besteld. Dat laat uitgever Sdu weten. Door de enorme drukte is de levertijd inmiddels opgelopen tot 14 dagen.
“De drukte is immens”, zegt verantwoordelijk directeur Willeke de Groot. “Elke dag komen er zo’n 30 tot 40 duizend bestellingen bij.” Verwacht wordt dat er de komende weken 500.000 boekjes besteld zullen zijn. “Je ziet dat mensen heel graag de zekerheid van zo’n boekje willen.”
Tijdens een normale zomer worden er bij Sdu zo’n 300.000 boekjes besteld, nu zit de uitgever binnen een paar dagen op de helft. “Het lijkt wel een rage,” zegt De Groot, die toen ze zelf aan de beurt was voor een prik ook al een enorme rij bij het stempelpunt zag staan. “De GGD heeft zijn hele logistiek erop moeten aanpassen.”

Frankrijk en Spanje

Tot voor kort kon je met het boekje alleen in Duitsland en Oostenrijk aantonen dat je gevaccineerd en wel het land binnenging, nu wordt het document ook in Frankrijk en Spanje geaccepteerd. “Terwijl het officieel nog geen Europees bewijs voor covid-vaccinatie is”, zegt De Groot erbij. “Maar ja, als landen zelf gaan zeggen dat ze het wel accepteren, dan wakkert dat de vraag alleen maar aan.”
“Zodra er een digitaal bewijs is, zal het bij ons rustiger worden. Tot die tijd is het hier gewoon een gekkenhuis.”
Directeur Willeke de Groot
De grote vraag naar gele boekjes stelde uitgever Sdu voor een aantal problemen. De website crashte in de eerste dagen al een aantal keer en de klantenservice werd platgebeld. “Het systeem waarmee we normaal gesproken nieuwe bestellingen genereren, blokkeerde helemaal”, zegt De Groot. “We hebben we een extern callcenter in moeten huren zodat we alles kunnen beantwoorden. Ook onze eigen klantenservice heeft in het weekend doorgewerkt.”

Digitaal bewijs

De Groot verwacht dat de drukte nog wel even aan zal houden. “Er is natuurlijk een digitaal bewijs op komst. Zodra dat er is, zal het bij ons rustiger worden. Dan zal een grote groep dat downloaden en zien dat dat wel werkt. Maar tot die tijd is het hier gewoon een gekkenhuis.”
Sdu zoekt nu naar alternatieve manieren om de distributie van de gele boekjes op gang te brengen. Ook de mogelijkheid om dat deel via Bol.com te doen, wordt onderzocht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tenormin
tenormin9 jun 2021 - 16:10

Leuke extra bron van inkomsten voor Sdu. ☻

T.de Bruijn
T.de Bruijn9 jun 2021 - 15:50

Hugo de Jonge moet eens een keer goed nadenken.
Mijn ervaring met het gele boekje is laten zien in Ghana, Tibet en Nepal.
Dus het heeft wel degelijk zijn nut bewezen.
T.de Bruijn

pk49
pk499 jun 2021 - 11:47

na de tweede vaccinatie krijgt iedereen een bewijs van vaccinatie bij de priklokatie. Waarom moet alweer hier moeilijk over gedaan worden? Waarom deze bewijs van vaccinatie als wettig goedgekeurd document accepteren? Omdat het er gewoon bij hoort in ons administratief overgereguleerd landje, waar alles gestempeld en in 10 voud bevestigd moet worden?