Kassa

Toezichthouder: corona-apps alleen als privacy is geborgd

08-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
privacy smartphone
Als het kabinet slimme apps gaat inzetten bij de bestrijding van het coronavirus, wil de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarover oordelen. "De apps moeten vallen binnen de Nederlandse privacywetgeving, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.
"Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord", aldus de privacywaakhond. "Kan het niet anoniem, dan is er een aparte wet nodig... Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat. Vooral omdat het gaat om gezondheidsgegevens en locatiegegevens van mensen."

'Wie beheert de apps?'

Alle data die worden verzameld moeten goed beveiligd zijn, stelt Wolfsen. Hij wil weten wie de apps beheert: de overheid zelf, de GGD of bijvoorbeeld een privaat bedrijf? "Er zijn belangrijke rechten van mensen in het geding", aldus de AP-voorzitter. "We moeten geen Chinese toestanden krijgen, waarbij mensen permanent onder surveillance staan."
Het kabinet sluit niet uit dat de apps verplicht worden. In meerdere Europese landen wordt zulke technologie al gebruikt of onderzocht. De apps zijn nodig in de strijd om een opleving van de uitbraak van het virus te voorkomen, aldus het kabinet. AP/NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

JohanS
JohanS11 apr. 2020 - 19:37

Er is een app die de privacy verzekert en die je alleen gebruikt in ruimtes waar het niet mogelijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren. Deze app is perfect geschikt voor gebruik van het openbaarvervoer, kapperszaken, schoonheidssalons, restaurants, cafés, etc.Om toegang tot zo’n ruimte te krijgen dient men de app te gebruiken en de beheerder van de ruimte dient daarop toe te zien. Deze methode werkt niet met bluetooth, maar met een QR-code die voor iedere ruimte specifiek is. De QR-code heeft alleen een generiek nummer en is niet plaats gebonden! Iedereen kan op eenvoudige wijze een QR-code aanmaken en op de deur, raam of standaard plakken. Ook op bussen, trams en treinwagons kunnen stikkers met deze QR-code geplakt worden.De gescande QR-codes worden in de telefoon opgeslagen. Blijkt iemand besmet te zijn, dan kunnen zijn QR-codes naar een server geüpload worden. De app downloadt een paar keer per dag de QR-codes van de server en vergelijkt die met de QR-codes op de telefoon. Is er een match, dan krijg je een waarschuwing met het advies om je te laten testen.De eenvoud van het systeem is verbluffend, en ja, je moet wel de QR-code van een ruimte scannen voor je naar binnen gaat en er moet gecontroleerd worden of je dat ook gedaan hebt. Maar als je goed nadenkt, dan valt het aantal keren dat je per dag moet scannen best mee.Het zou jammer zijn als de overheid voor een systeem op basis van bluetooth kiest. Doordat je telefoon steeds moet scannen op bluetooth connecties in de buurt is jouw telefoon snel leeg, krijg je ook “contacten” die verder dan 1.5 meter weg zijn, waardoor je weer veel onnodige meldingen krijgt. Besmetting kan ook via oppervlakte-contact overgedragen worden. Als iemand 5 minuten eerder een oppervlakte heeft besmet en alweer weg is wanneer jij dat oppervlak aanraakt, dan is dat contact niet met bluetooth geregistreerd.De app bestaat al en ook de applicatie om QR-codes aan te maken. Implementatie is eenvoudig en snel te realiseren. Het systeem is open-source en andere app makers kunnen ook een app maken die met de server werkt. Het is ook in andere landen makkelijk te installeren, zodat het ook goed kan werken in grensgebieden.

vikking
vikking8 apr. 2020 - 17:02

Ik ben nergens toe verplicht en een smart phone kun je ook thuis laten.

carryoncarry
carryoncarry8 apr. 2020 - 16:07

Zeer zorgelijk...onder het mom van...

evertgd
evertgd8 apr. 2020 - 13:24

Wie waarborgt mij, dat mijn privacy daadwerkelijk wordt gewaarborgd? Deze apps vertrouw ik voor geen cent. Het is de New World Order, die het virus heeft verspreid en nu apps gaat initieren om iedereen tot op de centimeter in de gaten te kunnen houden. Met wie heb je contact? Waar ben je geweest en hoe lang? Door zelf 'besmettingen' in te voeren, kunnen overheden ook mensen gedwongen binnen laten blijven (een moderne vorm van huisarrest) of groepen mensen 'sturen' om niet naar een bepaalde plek te gaan. Het is allemaal heel geavanceerd bedacht. 

1 Reactie
Driver56
Driver569 apr. 2020 - 14:16

Waar kun je dat Grote New World Order Sprookjesboek kopen? Ben namelijk benieuwd of er nog meer onzin instaat.Wat een gezwets....

aadpiraatje
aadpiraatje8 apr. 2020 - 13:10

En als je niet in het bezit bent van een Smartphone? Ja, die mensen bestaan echt! Betaald de overheid dan de aanschaf en/of de abonnementskosten?

4 Reacties
carryoncarry
carryoncarry8 apr. 2020 - 16:12

Ik ga dan mijn iphone in de gracht dumpen! Ik heb niets te verbergen! Maar in de gaten gehouden worden heeft heel veel stress! Dan ga je fouten maken.  Reportage over China gezien;In China 3 fouten ID kaart wordt ingenomen.Doodsbange gestresste mensen! Die daardoor fouten maken. Hoog zelfmoord gehalte bij jongeren!

Driver56
Driver569 apr. 2020 - 14:17

Waarom dump je jouw I-phone in de gracht als je niets te verbergen hebt? Tamelijk onzinnige actie.

JohanS
JohanS11 apr. 2020 - 19:40

Voor een paar tientjes heb je al een 2de hands. en voor minder dan 10 euro per maand een abonnement. Er zijn mensen die door dit virus veel grotere financiële offers moeten brengen.

aadpiraatje
aadpiraatje12 apr. 2020 - 16:58

Er zijn ook mensen voor welke "een paar tientjes" net te veel van hun budget opslokken.

simon55
simon558 apr. 2020 - 11:56

Ik laat me niets verplichten , dat bepaal ik zelf wel

john1
john18 apr. 2020 - 11:25

Ja wat gebeurt er met mensen die geen apptelefoon hebt?Dan heeft die verplichte app dadelijk geen nut!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!