Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil apps inzetten in strijd met corona

08-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
telefoon 1127 (2)
Het kabinet overweegt om twee apps in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt op een persconferentie naar aanleiding van de coronacrisis. De minister benadrukte dat die apps alleen in gebruik worden genomen als de privacy kan worden gegarandeerd.

App laat contacten zien en waarschuwt

De eerste app moet in kaart brengen met met wie een besmet persoon in contact is geweest. De app waarschuwt jou als jij in de buurt bent geweest van iemand die met het coronavirus besmet blijkt te zijn, waarna je het advies krijgt om twee weken binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden.
Het beter kunnen opsporen van besmettingen moet helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zegt De Jonge. Naar de exacte technologie voor de app voor contactonderzoek wordt nu onderzoek gedaan.

Tweede app monitort symptomen

Met de tweede app kun je makkelijk contact houden met een dokter om je lichamelijke situatie vanuit huis te monitoren. Deze app is ontwikkeld door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. "Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren", zei De Jonge.

Privacy

De minister benadrukte dat de apps er alleen komen "als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy". Dat kan volgens hem alleen met vertrouwen van de samenleving. Daarom wil hij de mogelijkheden hiervan eerst nauwkeurig laten uitwerken. Hij hoopt snel met informatie hierover te komen.

Mogelijk verplicht

De Jonge vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de apps verplicht worden. Maar het is volgens hem wel nodig om deze manier van opsporing te laten werken, dat heel veel mensen deze apps gaan gebruiken. Hij opperde de technologie eerst uit te proberen in een regio. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!