Kassa

Toch geen boete om ‘lootboxes’ in FIFA voetbalgame

09-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
voetbal game fifa 1127

‘Lootboxes’ in voetbalgame FIFA zijn geen kansspel, heeft de Raad van State bepaald. Wel is er een kansspelelement aanwezig in de schatkistjes met prijzen. Spelers weten namelijk niet wat er in de lootboxes zit. De prijzen worden meestal verdiend door spelopdrachten te doen en kunnen niet omgezet worden in echt geld.

De Kansspelautoriteit (KSA) had eerder bepaald dat lootboxes in FIFA een kansspel zijn. Daardoor heeft Electronic Arts, de uitgever, een boete opgelegd gekregen. Een beroep van Electronic Arts bij de rechtbank in Den Haag werd afgewezen.

Transfermarkt

In FIFA’s speltype FIFA Ultimate Team kunnen nieuwe voetballers worden verdiend door opdrachten te doen en wedstrijden te winnen. De nieuwe spelers komen in de vorm van een bundel. De FIFA-spelers weten dan niet welke ze krijgen. De voetballers kunnen daarna worden verhandeld voor de fictieve munteenheid uit het spel. Zo lijkt het een soort transfermarkt.

Boete ingetrokken

Eerder meende de KSA dat lootboxes een kansspel vormden, omdat ze ook met echt geld te koop zijn. Het handelselement droeg daar ook aan bij.

Electronic Arts reageerde daarop dat het merendeel van de lootboxes alleen via spelopdrachten te krijgen zijn en dat het samenstellen van een goed team geen gokken is. De Raad van State accepteerde het verweer en heeft de boete teruggedraaid. ANP

Eerder maakte Kassa al een item over zorgen om gokverslaving bij kinderen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!