Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

TikTok krijgt claim van 1,5 miljard euro voor schending privacy kinderen

24-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
TikTok groot
De populaire app TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen, vinden stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond. Volgens de twee worden gegevens van  jonge gebruikers onrechtmatig verzameld en verhandeld. Het bedrijf achter de TikTok-app heeft daarom een claim  van 1,5 miljard euro aan de broek gekregen.
Het populaire platform TikTok houdt kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt al jarenlang illegaal gegevens van hen, oordelen Take Back Your Privacy en de Consumentenbond. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app (zoals waar het kind naar kijkt, hoelang en wat het leuk vindt). Ook stuurt het bedrijf gegevens naar het buitenland zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.

Eis: onrechtmatig gedrag moet stoppen

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen van de ByteDance groep, het Chinese bedrijf achter TikTok, dat het stopt met zijn 'onrechtmatige gedrag'. Daarnaast moet het bedrijf de gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. De omvang van de totale schadevergoeding kan oplopen tot ruim  1,5 miljard euro. Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt Take Back Your Privacy in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.

Data van meer dan miljoen Nederlandse gebruikers

Naar schatting verzamelde TikTok in Nederland de afgelopen jaren persoonsgegevens van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen. TikTok gebruikt de data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop. In 2020 was de omzet van de moedervennootschap van TikTok bijna 37 miljard dollar.
Bronnen: Consumentenbond / ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!