Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Tijd voor totaalverbod op menthol in tabaksproducten'

28 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret 1127
Het is tijd voor een volledig verbod op menthol in tabaksproducten. Dat adviseert een team van Europese onderzoekers onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Menthol is nu in lage hoeveelheden nog niet verboden. Het maakt roken aantrekkelijker voor beginnende rokers, omdat de stof het inhaleren minder scherp en prikkelend maakt.
De onderzoekers lezen deze conclusie wel in onafhankelijke literatuuronderzoeken terug, maar stellen in hun rapport dat de tabaksindustrie zelf dit effect ontkent. De onafhankelijke experts twijfelen dan ook aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de onderzoeksrapporten van de industrie en concluderen dat die van "onvoldoende kwaliteit zijn".

'Eigen onderzoek tabaksindustrie ongeschikt voor beleid'

Fabrikanten zijn verplicht onderzoek te doen naar onder andere de schadelijke en verslavende effecten van vijftien geselecteerde toevoegingen in tabak, waaronder menthol. Maar zij nemen in hun onderzoeken verschillende relevante onafhankelijke onderzoeken niet mee in hun rapporten. Bovendien zitten er beperkingen in de onderzoeksmethoden en analyses. De Europese onderzoekers stellen dan ook dat de conclusies en aanbevelingen van de industrie niet gebruikt moeten worden om beleid op te maken. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar