Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tienduizenden slimme gasmeters vervangen na twijfels over veiligheid

28-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4020 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-28 om 12.20.53
Tienduizenden slimme gasmeters worden vervangen na twijfels over veiligheid. Emeritus-Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van TU Delft en onafhankelijk technische onderzoeker Peter Coppes van C+B advies zeggen tegen Kassa dat er ernstige veiligheidsrisico’s aan de slimme gasmeters zitten. Het gaat om de meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect.
Schroefdraad
Het probleem met deze types slimme gasmeters is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter. Volgens hoogleraar Ben Ale kan hierdoor gas lekken. Dit risico wordt nog groter als de koppeling te hard is aangedraaid. Als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen aan valt zou de koppeling zelfs kunnen afbreken. Ale vindt het onbegrijpelijk dat monteurs het probleem niet eerder hebben ontdekt. Ook volgens Peter Coppes zijn er ernstige veiligheidsrisico’s. Ale en Coppes zijn van mening dat de meters zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Waar moet je op letten?

Netbeheerders
Hoewel netbeheerder Stedin vanwege het probleem haar ruim 15.000 slimme gasmeters met de fout al bijna allemaal heeft vervangen, zagen zes andere netbeheerders daar tot vrijdag nog geen reden toe. Kassa had afgelopen anderhalve week veelvuldig contact met de diverse netbeheerders om erachter te komen waarom zij hun gasmeters met de productiefout vooralsnog niet gingen vervangen.
Onderzoek
Vrijdag maakte Netbeheer Nederland in een verklaring aan Kassa alsnog bekend dat alle meters met een te korte schroefdraad worden weggehaald. Reden voor de wijziging van beleid is volgens Netbeheer Nederland een onderzoek van Holland Innovative. Daaruit zou blijken dat op dit moment niet zeker is of de betreffende meters de normale levensduur mee kunnen van minimaal 20 jaar. Op korte termijn zouden er geen veiligheidsrisico’s zijn. Daar denken deskundigen Ale en Coppes anders over.
Stedin waarschuwt mensen vanwege de levensgrote risico’s niet zelf aan de meters te gaan zitten. Ale en Coppes raden mensen met deze meter aan contact op te nemen met hun netbeheerder.

Aanvullende informatie naar aanleiding van uitzending

Wij hebben veel reacties ontvangen naar aanleiding van onze uitzending over de slimme gasmeter van zaterdagavond. Het gaat om meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect. Het probleem met deze types slimme gasmeters is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter waardoor gas kan lekken. Dit risico wordt groter als de koppeling te hard is aangedraaid. Als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen aan valt zou de koppeling zelfs kunnen afbreken.
Hierover hebben wij een artikel geschreven met meer informatie. Dat artikel is hier te lezen .
Aanvullende informatie
Het gaat dus niet om alle meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Het gaat om een partij van deze meters met een defect. Wij hebben de netbeheerders verzocht ons een overzicht te geven van de serienummers van deze defecte meters, maar die konden zij uit privacyoverwegingen niet geven.
Wilt u weten of u ook zo’n meter heeft dan raden wij u aan contact op te nemen met uw netbeheerder. Dat kan op de volgende wijze:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

j.blokker72
j.blokker7220 nov. 2017 - 14:30

het gaat hier ook om de gezondheid ze stoten zeer vuile stof uit

Alwijze
Alwijze5 nov. 2017 - 7:48

Ik heb me verwonderd hoe die Ben Ale van de (notabele) TUDelft verkeerde conclusies trekt en dit de wereld in gooit. - Netbeheerders willen geen slimme meter, Economische Zaken verplicht hun hiertoe- De projectmanagers binnen Netbeheerder Nederland negeren geen eisen, KEMA/KIWA keurt alle meters voor ze überhaupt op de markt komen en bepalen ook welke uit de populatie gehaald moeten worden. - Ben gaf ook nog even doodleuk aan dat de klant in geval van gevaar snel de gasmeter zou kunnen afsluiten.Hoe dan?? De afsluiter zit NA de meter, niet er voor.  Wat een enorme prutser is die Ben. 

1 Reactie
HarryOl
HarryOl15 nov. 2017 - 22:19

De hoofdkraan hoort VOOR de meter te zitten. Hoe denk je dat ze hem anders vervangen hebben? Duim op de buis?

WiUr
WiUr1 nov. 2017 - 12:36

Wat een kletsverhaal over die te korte schroefdraad op de gasmeters. De schroefdraad is zo ontworpen (loopt niet helemaal tot bovenaan door) omdat het dan eenvoudiger is de gasleiding aan te sluiten; de moer van de gasleiding valt vanzelf op de goede manier over de schroefdraad van de gasmeter. Alleen, dan moet die gasleiding wel de juiste moer hebben. En daar gaat het fout. Een Nederlandse moer heeft een korte schroefdraad en past inderdaad niet goed op de “foute” gasmeter. Het probleem zit dus niet in de gasmeter of de schroefdraad, maar onze netbeheerders hebben gewoon het verkeerde type besteld, een type gasmeter dat in andere landen probleemloos gebruikt wordt.

Miranda Breddels-Tax
Miranda Breddels-Tax31 okt. 2017 - 18:55

Wij hebben dus een G4 meter, daar staat op SMR 5.0, houdt dut dan in generatie 5.0 dus veiiig?

1 Reactie
Alwijze
Alwijze5 nov. 2017 - 7:50

Ja.. er zijn geen echte onveilige meters. In dat geval waren ze al lang vervangen. De 5.0 is zelfs een hele moderne. Niks aan de hand dus.

adriaan2
adriaan230 okt. 2017 - 13:44

Indien U zo'n verkeerde gasmeter heeft en de beheerder houdt de boot af wanneer hij die komt vervangen doet U het beste er aan om aangetekende, met ontvangstbewijs, brief te sturen waarin U de beheerder "in gebreke" stelt en tevens verantwoordelijk houd voor de mogelijke risico's en gevolgen van dit slechte product. Alle kosten zullen met de wet in de hand op U verhaald worden. De zich zelf op de borst kloppende managers van de leidingbeheerders zitten namelijk heel hoog te paard. Heeft U een huurhuis, meld het bij Uw woningcorporatie.

Hijscontrol
Hijscontrol30 okt. 2017 - 12:38

Het is een beetje kort door de bocht om op basis van een afbeelding te concluderen dat de schroefdraad niet correct is.  Ik kan pas een mening geven als ik beschik over de werktekeningen van de koppeling en de wartels, voorzien van ALLE productiegegevens (schroefdraadgegevens en afmetingen), die ik dan vergelijk met de voor schroefdraad geldende normen.

tomb2006
tomb200630 okt. 2017 - 10:19

Zojuist mijn netbeheerder Liander gebeld. Men kon inderdaad vaststellen dat ik een meter van het bewuste type heb. Op mijn vraag wanneer deze vervangen gaat worden kon men helaas niet concreter zijn dan “tussen nu en over anderhalf jaar”. Ook na lang aandringen wilde men niets concreters melden. Jaja, maar dat ga ik niet accepteren.

2 Reacties
Redacteur
Redacteur 31 okt. 2017 - 15:22

Beste Tomb2006, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa

Alwijze
Alwijze5 nov. 2017 - 7:57

Redactie: doe eens goed onderzoek in plaats van die Ben Ale aan tafel te zetten. Haal de KEMA /KIWA er bij. Die gaan over wat goed of fout is en geven opdracht. De Netbeheerder doet alleen wat ze moeten doen. 

Frits Dirkse
Frits Dirkse29 okt. 2017 - 18:05

Ik heb deze uitvoering 2015 moet ik contact opnemen met mijn netbeheerder?

MennoMenno
MennoMenno29 okt. 2017 - 17:42

Ik heb ook zo een meter maar dan de in 2016 geproduceerde versie SMR 5.0 G4 G6. Als ik de handleiding download  zie ik een tekening met aansluitingen met ook de bewuste te korte schroefdraad..... https://www.liander.nl/consument/meters/handleidingen?searchterm=handleiding%20slimme%20meter

Wilco_vV
Wilco_vV29 okt. 2017 - 12:24

Deze specifieke (slimme)meters zullen best wel weer aan de eisen voldoen qua werking enzo, maar een montagekoppeling die te kort is kan gewoon niet en dus onveilig. Dat projectmanagers & netbeheerNL daar inmiddels lak aan hebben en ook nog de bemoeienis van consumentenprogramma's en specialisten die zich uitspreken zeer vervelend vinden is gewoonweg omdat zij zelf daarvoor gezorgd hebben. Ik heb laatst een nieuw type (van ander merk) via Liander gekregen, want was nog niet slim, dus gelukkig hier geen last. Nog wat info omtrent het in uitzending genoemd model... https://www.liander.nl/sites/default/files/Liander-Landis_gyr_E10D4059_3455-20150331.pdf 'afhankelijk van de hoeveelheid gascapaciteit die nodig is, wordt een G4 of G6 geplaatst' Dat zegt dus niks over de generatie/type-model.

willemvroege
willemvroege29 okt. 2017 - 12:06

Op de website van Stedin staat een tooltje waarmee je kunt checken of jouw meter goed of fout is. https://www.stedin.net/slimme-meter/kwaliteitscontrole

monique12
monique1229 okt. 2017 - 11:48

Ik heb dus ook waarschijnlijk zo'n foute meter.Geplaatst juni 2016.Landis+ GYR G4 DSM R 4.2 2016Ik ga morgen onmiddelijk bellen.

harrie roos
harrie roos29 okt. 2017 - 10:12

Deze meters hoeven helemaal niet vervangen te worden, alleen een LANGERE WARTELMOER, dus meer SCHROEFDRAAD in de moer en klaar is Kees.

WillemVLM
WillemVLM29 okt. 2017 - 9:24

Ook ik worstel met de 2.4 generatie. Zien vorige generaties er echt anders uit? Mijn meter is identiek aan de getoonde afbeelding, maar ik wil voorkomen dat later blijkt dat het toch een eerdere generatie blijkt. Mijn meter is van 2012

elianedik
elianedik29 okt. 2017 - 9:22

ik heb ook een Landis G4 ,ik zie aan beide kanten ,veel schroefdraad,waar doorschijnend plastic omheen zit ,maar hoe ver die aangedraaid is kan ik niet zien ,dus gisteren testje met zeep sop gedaan ,geen belletjes ,en ruikt ook niet naar gas ,maar of ik nu gerust ben ,,,,,,NEE

joukemiedema
joukemiedema28 okt. 2017 - 22:26

Heb hier een Landis+Gyr G4 / G350. Bouwjaar 2016. SMR5.0. Nieuwbouw woning waarvan de definitieve nutsaansluiting begin mei 2017 is aangesloten.Alleen die 4.0/4.2 generatie kan ik nergens vinden. Staat dat op de meter? Woon in Liander gebied.

2 Reacties
elianedik
elianedik29 okt. 2017 - 9:25

staat bij mij zowat in midden van de meter in zwart gedrukt best groot ,

Redacteur
Redacteur 31 okt. 2017 - 15:23

Beste, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa

eagle666
eagle66628 okt. 2017 - 21:52

Het staat inderdaad op de elektra meter of beter de slimme meter die in/onder de elektra meter zit. Hierop staat DSMR 4.x en een regel daar onder GPRS. DSMR staat voor Dutch Smart Meter Requirements, de eisen waaraan slimme meters moeten voldoen (dit kun je lezen in de handleiding van de slimme meter). Aannemelijk is dat als de slimme meter hier aan moet voldoen dat de bijbehorende gasmeter daar ook aan moet voldoen. Dus als je een slimme meter hebt met DSMR 4.2 dan denk ik dat de gasmeter ook DSMR 4.2 is. Helaas is dat bij ons het geval dus ik hoop dat ze snel komen vervangen maar of dat gaat gebeuren bij onze netbeheerder....

ikkebent
ikkebent28 okt. 2017 - 21:23

Het plaatje hierboven zegt helemaal niets, deze is geknipt uit de folder van stedin. Generatie 4.0 en 4.2 staan voor het DSMR protocol waarmee de meters (gas en elektra) met elkaar communiceren.Bij de 5.0 serie staat het duidelijk op de voorkant van de gasmeter (SMR 5.0)Mogelijk dat DSMR protocol op de elektra meter staat. Tot zover mijn inschatting, geen garantie :)

chrisl31
chrisl3128 okt. 2017 - 21:07

Ik heb type E06C40 niet E06340 op het plaatje

anoniem71
anoniem7128 okt. 2017 - 20:38

Heb hier een Landis+Gyr G4 / G350. Bouwjaar 2016. Nieuwbouwwoning die opgeleverd is eind juli 2016. In de PDF van Netbeheer Nederland lees ik dat de foute meters uit de periode juni-augustus 2016 zijn. Hmmmm... Alleen die 4.0/4.2 generatie kan ik nergens vinden. Staat dat op de meter? Woon in Stedin gebied maar niks van ze gehoord. Niet bepaald geruststellend. Waarom publiceert men niet netjes welke serienummers getroffen zijn?

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 31 okt. 2017 - 15:23

Beste, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa

vuurvreter
vuurvreter28 okt. 2017 - 20:11

Waar kan je zien welke generatie meter je in het bezit hebt?

Pascal Jansen
Pascal Jansen28 okt. 2017 - 20:05

Er wordt gesproken over een KIWA-keuring. Deze is bij mijn weten voor (drink) - waterindtallaties. Voor gasinstallaties geldt een GIVEG-keuring. Ben benieuwd naar reactie hierop. 

1 Reactie
mardutly
mardutly30 okt. 2017 - 13:53

KIWA is een keuring voor afdichtingen en koppelingen van diverse fabrikanten. En GIVEG is een keuring van gastoestellen van diverse fabrikanten.

Calmmid
Calmmid28 okt. 2017 - 20:03

Ik heb ook zo'n G4 gasmeter van productiejaar 2012. Waar en hoe kan vinden of deze van de 4.2 generatie is?

Ingrid Ploeger
Ingrid Ploeger28 okt. 2017 - 20:00

Ik heb ook zo’n slimme meter, alleen is het bouwjaar van mijn meter 2015 en niet 2013. Ben wel benieuwd of ik nou een goede of ondeugdelijke meter heb

1 Reactie
johan vullers
johan vullers28 okt. 2017 - 20:01

2013 is alleen zichtbaar op foto die uit handleiding is gekopieerd. Zegt niks over probleem.

Bram Bonnewel
Bram Bonnewel28 okt. 2017 - 20:00

Wij hebben ook zo’n meter, maar hoe weet je welke serie slecht is. Er staat een productiejaar op dat is bij de onze 2015 en deze is in februari vorig jaar geplaatst.

Wilfredr
Wilfredr28 okt. 2017 - 18:27

Gek Volgende week komen bij ons de meter ook vervangen. Liander gaf aan dat ze de meter niet kunnen uitlezen terwijl ik een mand geleden mijn afrekening heb gehad.Dit doet vermoeden dat ze al wisten dat er hand was en zo laf zijn om dit niet aan te geven.Het is nu duidelijk dat ze geen publiciteit hierover wilden geven.

1 Reactie
Alwijze
Alwijze5 nov. 2017 - 8:08

Ook meteen ‘laf’... sjonge jonge... als jij geen meterstand doorgeeft dan schatten ze jouw meterstand op basis van eerder verbruik. Voor jouw duidelijkheid: de netbeheerders weten dat ze niks fout doen. Mocht er al iets met de meter zijn dan ligt dit bij de keuringsinstanties. Zij bepalen wat goed en fout is en wat weg moet. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!