Ik heb me verwonderd hoe die Ben Ale van de (notabele) TUDelft verkeerde conclusies trekt en dit de wereld in gooit. - Netbeheerders willen geen slimme meter, Economische Zaken verplicht hun hiertoe- De projectmanagers binnen Netbeheerder Nederland negeren geen eisen, KEMA/KIWA keurt alle meters voor ze überhaupt op de markt komen en bepalen ook welke uit de populatie gehaald moeten worden. - Ben gaf ook nog even doodleuk aan dat de klant in geval van gevaar snel de gasmeter zou kunnen afsluiten.Hoe dan?? De afsluiter zit NA de meter, niet er voor. Wat een enorme prutser is die Ben.
De hoofdkraan hoort VOOR de meter te zitten. Hoe denk je dat ze hem anders vervangen hebben? Duim op de buis?
Wat een kletsverhaal over die te korte schroefdraad op de gasmeters. De schroefdraad is zo ontworpen (loopt niet helemaal tot bovenaan door) omdat het dan eenvoudiger is de gasleiding aan te sluiten; de moer van de gasleiding valt vanzelf op de goede manier over de schroefdraad van de gasmeter. Alleen, dan moet die gasleiding wel de juiste moer hebben. En daar gaat het fout. Een Nederlandse moer heeft een korte schroefdraad en past inderdaad niet goed op de “foute” gasmeter. Het probleem zit dus niet in de gasmeter of de schroefdraad, maar onze netbeheerders hebben gewoon het verkeerde type besteld, een type gasmeter dat in andere landen probleemloos gebruikt wordt.
Wij hebben dus een G4 meter, daar staat op SMR 5.0, houdt dut dan in generatie 5.0 dus veiiig?
Ja.. er zijn geen echte onveilige meters. In dat geval waren ze al lang vervangen. De 5.0 is zelfs een hele moderne. Niks aan de hand dus.
Indien U zo'n verkeerde gasmeter heeft en de beheerder houdt de boot af wanneer hij die komt vervangen doet U het beste er aan om aangetekende, met ontvangstbewijs, brief te sturen waarin U de beheerder "in gebreke" stelt en tevens verantwoordelijk houd voor de mogelijke risico's en gevolgen van dit slechte product. Alle kosten zullen met de wet in de hand op U verhaald worden. De zich zelf op de borst kloppende managers van de leidingbeheerders zitten namelijk heel hoog te paard. Heeft U een huurhuis, meld het bij Uw woningcorporatie.
Het is een beetje kort door de bocht om op basis van een afbeelding te concluderen dat de schroefdraad niet correct is. Ik kan pas een mening geven als ik beschik over de werktekeningen van de koppeling en de wartels, voorzien van ALLE productiegegevens (schroefdraadgegevens en afmetingen), die ik dan vergelijk met de voor schroefdraad geldende normen.
Zojuist mijn netbeheerder Liander gebeld. Men kon inderdaad vaststellen dat ik een meter van het bewuste type heb. Op mijn vraag wanneer deze vervangen gaat worden kon men helaas niet concreter zijn dan “tussen nu en over anderhalf jaar”. Ook na lang aandringen wilde men niets concreters melden. Jaja, maar dat ga ik niet accepteren.
Beste Tomb2006, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa
Redactie: doe eens goed onderzoek in plaats van die Ben Ale aan tafel te zetten. Haal de KEMA /KIWA er bij. Die gaan over wat goed of fout is en geven opdracht. De Netbeheerder doet alleen wat ze moeten doen.
Ik heb deze uitvoering 2015 moet ik contact opnemen met mijn netbeheerder?
Ik heb ook zo een meter maar dan de in 2016 geproduceerde versie SMR 5.0 G4 G6. Als ik de handleiding download zie ik een tekening met aansluitingen met ook de bewuste te korte schroefdraad..... https://www.liander.nl/consument/meters/handleidingen?searchterm=handleiding%20slimme%20meter
Deze specifieke (slimme)meters zullen best wel weer aan de eisen voldoen qua werking enzo, maar een montagekoppeling die te kort is kan gewoon niet en dus onveilig. Dat projectmanagers & netbeheerNL daar inmiddels lak aan hebben en ook nog de bemoeienis van consumentenprogramma's en specialisten die zich uitspreken zeer vervelend vinden is gewoonweg omdat zij zelf daarvoor gezorgd hebben. Ik heb laatst een nieuw type (van ander merk) via Liander gekregen, want was nog niet slim, dus gelukkig hier geen last. Nog wat info omtrent het in uitzending genoemd model... https://www.liander.nl/sites/default/files/Liander-Landis_gyr_E10D4059_3455-20150331.pdf 'afhankelijk van de hoeveelheid gascapaciteit die nodig is, wordt een G4 of G6 geplaatst' Dat zegt dus niks over de generatie/type-model.
Op de website van Stedin staat een tooltje waarmee je kunt checken of jouw meter goed of fout is. https://www.stedin.net/slimme-meter/kwaliteitscontrole
Ik heb dus ook waarschijnlijk zo'n foute meter.Geplaatst juni 2016.Landis+ GYR G4 DSM R 4.2 2016Ik ga morgen onmiddelijk bellen.
Deze meters hoeven helemaal niet vervangen te worden, alleen een LANGERE WARTELMOER, dus meer SCHROEFDRAAD in de moer en klaar is Kees.
Ook ik worstel met de 2.4 generatie. Zien vorige generaties er echt anders uit? Mijn meter is identiek aan de getoonde afbeelding, maar ik wil voorkomen dat later blijkt dat het toch een eerdere generatie blijkt. Mijn meter is van 2012
ik heb ook een Landis G4 ,ik zie aan beide kanten ,veel schroefdraad,waar doorschijnend plastic omheen zit ,maar hoe ver die aangedraaid is kan ik niet zien ,dus gisteren testje met zeep sop gedaan ,geen belletjes ,en ruikt ook niet naar gas ,maar of ik nu gerust ben ,,,,,,NEE
Heb hier een Landis+Gyr G4 / G350. Bouwjaar 2016. SMR5.0. Nieuwbouw woning waarvan de definitieve nutsaansluiting begin mei 2017 is aangesloten.Alleen die 4.0/4.2 generatie kan ik nergens vinden. Staat dat op de meter? Woon in Liander gebied.
staat bij mij zowat in midden van de meter in zwart gedrukt best groot ,
Beste, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa
Het staat inderdaad op de elektra meter of beter de slimme meter die in/onder de elektra meter zit. Hierop staat DSMR 4.x en een regel daar onder GPRS. DSMR staat voor Dutch Smart Meter Requirements, de eisen waaraan slimme meters moeten voldoen (dit kun je lezen in de handleiding van de slimme meter). Aannemelijk is dat als de slimme meter hier aan moet voldoen dat de bijbehorende gasmeter daar ook aan moet voldoen. Dus als je een slimme meter hebt met DSMR 4.2 dan denk ik dat de gasmeter ook DSMR 4.2 is. Helaas is dat bij ons het geval dus ik hoop dat ze snel komen vervangen maar of dat gaat gebeuren bij onze netbeheerder....
Het plaatje hierboven zegt helemaal niets, deze is geknipt uit de folder van stedin. Generatie 4.0 en 4.2 staan voor het DSMR protocol waarmee de meters (gas en elektra) met elkaar communiceren.Bij de 5.0 serie staat het duidelijk op de voorkant van de gasmeter (SMR 5.0)Mogelijk dat DSMR protocol op de elektra meter staat. Tot zover mijn inschatting, geen garantie :)
Heb hier een Landis+Gyr G4 / G350. Bouwjaar 2016. Nieuwbouwwoning die opgeleverd is eind juli 2016. In de PDF van Netbeheer Nederland lees ik dat de foute meters uit de periode juni-augustus 2016 zijn. Hmmmm... Alleen die 4.0/4.2 generatie kan ik nergens vinden. Staat dat op de meter? Woon in Stedin gebied maar niks van ze gehoord. Niet bepaald geruststellend. Waarom publiceert men niet netjes welke serienummers getroffen zijn?
Beste, Graag komen we je in contact naar aanleiding van je bericht. Zou je ons je telefoonnummer kunnen mailen naar kassa@vara.nl? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Redactie Kassa
Er wordt gesproken over een KIWA-keuring. Deze is bij mijn weten voor (drink) - waterindtallaties. Voor gasinstallaties geldt een GIVEG-keuring. Ben benieuwd naar reactie hierop.
KIWA is een keuring voor afdichtingen en koppelingen van diverse fabrikanten. En GIVEG is een keuring van gastoestellen van diverse fabrikanten.
Ik heb ook zo'n G4 gasmeter van productiejaar 2012. Waar en hoe kan vinden of deze van de 4.2 generatie is?
Ik heb ook zo’n slimme meter, alleen is het bouwjaar van mijn meter 2015 en niet 2013. Ben wel benieuwd of ik nou een goede of ondeugdelijke meter heb
2013 is alleen zichtbaar op foto die uit handleiding is gekopieerd. Zegt niks over probleem.
Wij hebben ook zo’n meter, maar hoe weet je welke serie slecht is. Er staat een productiejaar op dat is bij de onze 2015 en deze is in februari vorig jaar geplaatst.
Gek Volgende week komen bij ons de meter ook vervangen. Liander gaf aan dat ze de meter niet kunnen uitlezen terwijl ik een mand geleden mijn afrekening heb gehad.Dit doet vermoeden dat ze al wisten dat er hand was en zo laf zijn om dit niet aan te geven.Het is nu duidelijk dat ze geen publiciteit hierover wilden geven.
Ook meteen ‘laf’... sjonge jonge... als jij geen meterstand doorgeeft dan schatten ze jouw meterstand op basis van eerder verbruik. Voor jouw duidelijkheid: de netbeheerders weten dat ze niks fout doen. Mocht er al iets met de meter zijn dan ligt dit bij de keuringsinstanties. Zij bepalen wat goed en fout is en wat weg moet.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!