Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tienduizenden slimme gasmeters vervangen na twijfels over veiligheid

28-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4663 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-28 om 12.20.53
Tienduizenden slimme gasmeters worden vervangen na twijfels over veiligheid. Emeritus-Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van TU Delft en onafhankelijk technische onderzoeker Peter Coppes van C+B advies zeggen tegen Kassa dat er ernstige veiligheidsrisico’s aan de slimme gasmeters zitten. Het gaat om de meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect.
Schroefdraad
Het probleem met deze types slimme gasmeters is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter. Volgens hoogleraar Ben Ale kan hierdoor gas lekken. Dit risico wordt nog groter als de koppeling te hard is aangedraaid. Als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen aan valt zou de koppeling zelfs kunnen afbreken. Ale vindt het onbegrijpelijk dat monteurs het probleem niet eerder hebben ontdekt. Ook volgens Peter Coppes zijn er ernstige veiligheidsrisico’s. Ale en Coppes zijn van mening dat de meters zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Waar moet je op letten?

Netbeheerders
Hoewel netbeheerder Stedin vanwege het probleem haar ruim 15.000 slimme gasmeters met de fout al bijna allemaal heeft vervangen, zagen zes andere netbeheerders daar tot vrijdag nog geen reden toe. Kassa had afgelopen anderhalve week veelvuldig contact met de diverse netbeheerders om erachter te komen waarom zij hun gasmeters met de productiefout vooralsnog niet gingen vervangen.
Onderzoek
Vrijdag maakte Netbeheer Nederland in een verklaring aan Kassa alsnog bekend dat alle meters met een te korte schroefdraad worden weggehaald. Reden voor de wijziging van beleid is volgens Netbeheer Nederland een onderzoek van Holland Innovative. Daaruit zou blijken dat op dit moment niet zeker is of de betreffende meters de normale levensduur mee kunnen van minimaal 20 jaar. Op korte termijn zouden er geen veiligheidsrisico’s zijn. Daar denken deskundigen Ale en Coppes anders over.
Stedin waarschuwt mensen vanwege de levensgrote risico’s niet zelf aan de meters te gaan zitten. Ale en Coppes raden mensen met deze meter aan contact op te nemen met hun netbeheerder.

Aanvullende informatie naar aanleiding van uitzending

Wij hebben veel reacties ontvangen naar aanleiding van onze uitzending over de slimme gasmeter van zaterdagavond. Het gaat om meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect. Het probleem met deze types slimme gasmeters is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter waardoor gas kan lekken. Dit risico wordt groter als de koppeling te hard is aangedraaid. Als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen aan valt zou de koppeling zelfs kunnen afbreken.
Hierover hebben wij een artikel geschreven met meer informatie. Dat artikel is hier te lezen .
Aanvullende informatie
Het gaat dus niet om alle meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Het gaat om een partij van deze meters met een defect. Wij hebben de netbeheerders verzocht ons een overzicht te geven van de serienummers van deze defecte meters, maar die konden zij uit privacyoverwegingen niet geven.
Wilt u weten of u ook zo’n meter heeft dan raden wij u aan contact op te nemen met uw netbeheerder. Dat kan op de volgende wijze:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!