Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Welke accuschroefboormachine is het best?

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
19825 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Boormachines
Er zijn verschillende boormachines te koop: accuboormachines, boormachines met schroeffunctie, boormachines met klopfunctie, boorhamers, breekhamers, kolomboormachines en ga zo maar door. Kassa test de accuschroefboormachines . Met deze boormachines kun je in principe alle huis-tuin-en-keukenklusjes klaren. Je kunt boren in verschillende materialen, zoals hout, gips en aluminium, en daarnaast kan de machine óók schroeven. Let wel op: wil je in hard steen of beton boren? Dan heb je een boormachine met klopfunctie nodig!
Test
We schaffen verschillende accuschroefboormachines aan met een accu van 12V. We kopen:
-       Einhell TE-CD 12 x Li 2
-       Parkside® Accu-schroefboormachine
-       Gamma CD12HPLI
-       OK Boormachine AB-12
-       Bosch PSR 1200
-       Skil 2395 AC
-       Black&Decker EPC 12CA
-       Powerplus POWX0042LI
Het voltage en de ampere-hour (Ah) zeggen iets over de accucapaciteit.
Daarnaast wordt op sommige verpakkingen ook nog het koppel van de machine genoemd (wat wordt aangeduid met de afkorting Nm), dit zegt iets over de kracht van de boormachine. Hoe hoger het Nm, hoe krachtiger de machine is. De combinatie van het voltage, Ah en Nm zegt veel over de kwaliteit van de boormachine. Wij testen boormachines met een Ah tussen de 1,2 en 1,5.
We gebruiken tijdens de test voor iedere boormachine dezelfde universele boortjes voor gips, hout en metaal van 6mm en bitjes van het merk Alpen. Elke klusser gebruikt daarnaast dezelfde schroeven. De boormachines worden getest door een panel van 5 professionele klussers en een docente Werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool in Delft.
Wij zijn te gast in een leegstaand klushuis in Amsterdam Noord dat beheerd wordt door woningcorporatie Ymere . In het klushuis zijn verschillende materialen die onze klussers flink onder handen mogen nemen.
Criteria
De klussers beoordelen de boormachines op de boorprestaties in hout, gips en aluminium en testen daarnaast het gebruiksgemak. Ook de kracht van de machine en de schroeffunctie worden getest. Daarnaast test de docente de boormachines op gewicht, gebruiks- en bedieningsgemak, de koeling en overige bijzonderheden.
Conclusie
De accuschroefboormachine van Powerplus van €68,99 is de absolute winnaar uit de test. De testers beoordeelden deze boormachine met maar liefst een 8,7! De goedkoopste uit de test, de OK Boormachine, eindigt met een 3,3 op de allerlaatste plaats. Zowel het boren, het schroeven én het gebruiksgemak van deze machine werd met een onvoldoende beoordeeld.
Uitslag
Product
Wij betaalden
Bijzonderheden
Cijfer
Opmerkingen
1.
Powerplus POWX0042LI (algemeen verkrijgbaar)
€68,99,-
Wordt geleverd met 2 accu’s en een koffer.
Lithium-Ion
Batterij.
1,3 Ah.
8,7
Uitstekende boor- en schroeffunctie. Ondanks compact model erg krachtig. Ligt goed in de hand. Gemakkelijk te bedienen. Goed lampje.
2.
Parkside® Accu-schroefboormachine (Lidl webshop)
€39,99,-
Wordt geleverd met koffer.
Lithium-Ion
Batterij.
1,5 Ah.
7,9
Gaat soepel door alle materialen. Ook de schroeffunctie werkt goed. Hoog toerental kan worden ingesteld. Licht en gebruiksvriendelijk. Nadeel: blijft niet stevig blijft staan.
3.
Einhell TE-CD 12 x Li 2 (algemeen verkrijgbaar)
€99,-
Wordt geleverd met 2 accu’s, een koffer en verschillende bitjes.
Lithium-Ion
Batterij.
1,3 Ah.
7,3
Boorfunctie werkt goed, hoewel het boortje wel wat slingert. Het merendeel vindt schroeffunctie minder goed. Boormachine ligt goed in de hand, veel kracht en ingebouwde verlichting.
4.
Gamma CD12HPLI (Gamma)
€79,-
Wordt geleverd in koffer en met tweezijdig bitje.
Lithium-Ion
Batterij.
1,5 Ah.
6,7
Sommige klussers vinden het boren en schroeven erg gemakkelijk gaan, anderen vinden dat er power mist. De verschillende standen doen niet veel en machine kan niet goed worden neergezet.
5.
Bosch PSR 1200
(Praxis)
€55,99,-
Wordt geleverd met tweezijdig bitje.
Nikkel Cadmiumbatterij.
1,3 Ah.
6,5
Over het algemeen tevreden over de boorprestaties. Machine wiebelt tijdens het boren. Over schroefprestaties zijn de meningen verdeeld. Goede toerenregelaar mist en sommige vinden de machine wat zwaar.
6.
Black&Decker EPC 12CA
(Algemeen verkrijgbaar)
€69,00.-
Wordt geleverd met tweezijdig bitje.
Nikkel Cadmiumbatterij.  
1,2 Ah.
6,3
Niet goed en niet slecht. Boren en schroeven gaat redelijk. Toerental kan niet worden verhoogd maar de slipkoppeling heeft veel standen en is gemakkelijk te bedienen.
7.
Skil 2395 AC (algemeen verkrijgbaar)
€49,99,-
Wordt geleverd met koffer, verschillende bitjes en boortjes.
Nikkel Cadmiumbatterij.
1,2 Ah.
4,9
Mist kracht. Schroeffunctie matig en boorfunctie slecht. Machine voelt plastic aan en heeft weinig toeren. De slipkoppeling gaat stroef.
8.
OK Boormachine AB-12 (Gamma, Karwei)
€30,-
Wordt geleverd met tweezijdig bitje.
Nikkel Cadmiumbatterij.
1,2 Ah.
3,3
Boren en schroeven gaat moeizaam. Geen toerenregelaar. Gebrek aan power. Groot en zwaar met weinig kracht. 
Let op!
We hebben vier boormachines aangeschaft die op een Nikkel Cadmiumbatterij werken, en vier boormachines met een Lithium-Ion accu. Het is belangrijk om te melden dat de Nikkel Cadmiumbatterijen niet meer in de Nederlandse winkels zullen liggen vanaf 1 januari 2017.

Meer over:

boormachine, accu, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

nvolg001
nvolg0015 jun. 2017 - 9:23

Leuk om op 5 juni 2017 een email te krijgen met een link naar deze test. 4 van de 8 geteste machines zijn niet meer te verkrijgen " de Nikkel Cadmiumbatterijen niet meer in de Nederlandse winkels zullen liggen vanaf 1 januari 2017."Dat heet zorgvuldig omgaan met informatie!

mario47
mario4726 dec. 2016 - 12:07

dit is een test tussen rommel.De gedegen merken staan hier niet bij.

5 Reacties
daveflash
daveflash7 jan. 2017 - 0:42

is jouw mening, maar totaal niet van toepassing op deze test, zoals in de tv uitzending is gemeld is dit bewust een test van huismerk accuschroefboormachines onder de honderd euro. dus dan is het wel degelijk een goede test. En ze hebben de machine's, van wat ik in de uitzending heb gezien, tot de max getest. dat zij geen dure merk boormachines hebben meegenomen in de test, daar kun je het mee oneens zijn, maar maakt deze test niet minder relevant, zeker voor mensen die zich geen (dure) Black&Decker, Bosch of Makita kunnen veroorloven. Ik vind dit een geslaagde test, heb zelf momenteel de LIDL Parkside in bezit (overigens wordt deze door Bosch gefabriceerd) en het is echt een krachtpatser! en dat voor 40 euro! Ik zeg kopen. volgende week donderdag is-ie weer in het assortiment bij Lidl. Heb daarnaast wel een fatsoenlijke Makita klopboorhamer voor het zware werk...

daveflash
daveflash7 jan. 2017 - 0:46

correctie, de parkside is vanaf mandag 16 januari weer te koop bij de lidl.

ronaldvw
ronaldvw8 mrt. 2017 - 14:44

Ik ben het met je eens dat het rommel is vanuit een professionele toepassing gezien. Mijn voorkeur gaat ook uit naar iets wat hier niet is getest maar dat doet niets af aan de test zelf. Wat ik mis is een gemeten kracht van de verschillende machines zeker als ik het commentaar op machine 4 van Gamma.  Als in de test de kracht zou kunnen worden weergegeven (en dan het liefst bij een volle en bijna lege accu) dan kan je hieraan een beter waardeoordeel geven. Nu zijn de resultaten nogal subjectief.

ronaldvw
ronaldvw8 mrt. 2017 - 14:45

Werk je daar soms??

silverwing
silverwing5 jun. 2017 - 15:46

Je kunt ook via de website van Lidl bestellen .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!