Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa Test Case: Wat is de lekkerste ijskoffie uit de supermarkt?

21-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10748 keer bekeken
  •  

Keuzestress is er altijd, ook in de zomer! In ‘Kassa: Test Case’ testen we daarom – samen met de familie Beerthuis uit Gorssel – de meest uiteenlopende producten. En een van die testen is: de ijskoffietest!

Als je in de zomer zin hebt in een verfrissend drankje én van koffie houdt, dan heb je ongetwijfeld weleens een ijskoffie gedronken. De versnapering is namelijk razend populair en daarom bij nagenoeg iedere lunchroom of restaurant verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Ook in de koeling van de supermarkt zie je steeds meer ijskoffies verschijnen. Van ‘latte espresso’ tot ‘caramel macchiato’ tot ‘hazelnut and toffee’. Maar voor deze Kassa-test gaan we de straat op met acht verschillende ‘ice cappuccino’s’.

Producten

We kochten onderstaande ijskoffies en betaalden:

- Albert Heijn (IJskoude cappuccino) | € 0,89 (250 ml)
- ALDI (Your Coffee, powered bij Moreno) | € 0,49 (250 ml)
- Douwe Egberts (Ice cappuccino) | € 1,09 (230 ml)
- Globemilk (Ice coffee) | € 0,52 * (250 ml)
- Jumbo (IJskoffie Cappuccino) | € 0,82 * (250 ml)
- Lidl (Milbona) | € 0,65 (330 ml)
- Melkan (IJskoffie cappuccino) | € 0,89 (250 ml)
- Starbucks (Chilled classic cappuccino) | € 1,69 (220 ml)

* Op het moment van uitzending zijn deze prijzen gewijzigd, beide ijskoffies zijn iets duurder geworden.

IJskoffie of melkdrank?

Als je een eerste blik werpt op de ijskoffies, springen vooral termen als ‘cappuccino’, ‘koffie’, ‘100% Arabica’ en ‘koffiedrank’ in het oog. Maar op de achterkant van de verpakkingen blijkt het toch nét iets anders te zitten. Daar wordt bij de meeste ijskoffies opeens gesproken over ‘melkdrank met koffie’. En da’s niet gek, want al onze ice cappuccino’s bestaan voor minimaal 75% uit magere of halfvolle melk. Bij Globemilk is dat zelfs 95%.

Criteria

In Deventer spreken we - op de kade bij het pontje – zo’n 70 mensen aan om voor ons (letterlijk) de proef op de som te nemen. Zij krijgen ieder vier ijskoffies te proeven, zonder te weten welk merk het is. We vragen hen om een oordeel te vellen over de smaak door een cijfer te geven tussen de 1 en 10. Daarnaast is er ruimte voor het plaatsen van opmerkingen.

Mierzoete chocomel

Over het algemeen kunnen de voorbijgangers de koude drankjes wel waarderen, maar we horen ook vaak ‘mierzoet’ en ‘het lijkt net chocomel’ vallen.

Dat verbaast barista Farrah Tan niets. Ze is verslingerd aan (zwarte) koffie, al jaren finalist bij de Dutch Barista Championships en bovendien eigenaar van koffieonderneming The Daily Grind. Maar de ijskoffies die wij hebben aangeschaft, hebben volgens Tan niet veel met koffie te maken. “Het is meer melk dan dat het echt naar koffie smaakt. IJskoffie hoort voor mij overwegend koffie te zijn.”

Er valt haar nog iets op. “Bij de meeste van deze ijskoffies wordt carrageen toegevoegd. Dat is een stabilisator. Dat zorgt ervoor dat de melk verdikt wordt. En daardoor wordt het meer een koffiemilkshake dan een ijskoffie.”

Bovendien valt het op dat er veel suiker in de aangeschafte koffies zit, soms tot wel zes ijsklontjes per cupje. “Dat is echt zonde, daarmee maskeer je de koffiesmaak.”

Uitslag

Terug naar de smaaktest. Ondanks dat er redelijk wat (individuele) onvoldoendes zijn gegeven, behalen alle ijscappuccino’s gemiddeld een ruime voldoende. Starbucks is de enige die (net) boven de 7 weet te scoren, de overige ijskoffies volgen op gepaste afstand.

1. Starbucks (7,1)
2. Albert Heijn (6,9)
3. Douwe Egberts (6,9) >> afgerond een iets lager gemiddelde 
4. ALDI (6,8)
5. Lidl (6,6)
6. Jumbo (6,6) >> duurder dan Lidl en daarom plek 6
7. Melkan (6,5)
8. Globemilk (6,3)

Meer uit Test Case

Benieuwd naar de andere testen? Bekijk hier de volledige uitzending van Kassa: Test Case.
Twijfel je waar je op moet letten met stuntsteps? Wij helpen je een keuze te maken!
En in de zomer het water op met een supboard? Bekijk dan hier onze test.
En hoe lekker is vegetarische filet americain eigenlijk? We testen een aantal varianten.
Wil je onder de sterrenhemel sterren spotten? Kijk dan eens naar deze sterrenapps die we hebben getest.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!