Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa Test Case: Welke sterren-app is het beste?

21-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18236 keer bekeken
  •  

Er zijn zoveel producten op de markt, dat je niet ontkomt aan keuzestress. In ‘Kassa: Test Case’ testen we voor jou, samen met de familie Beerthuis uit Gorssel, de meest uiteenlopende producten. We nemen je dit keer mee naar het heelal; we testen sterren-apps.

Op de aarde is genoeg te zien: de pyramiden in Egypte, de amazone in Zuid-Amerika, de Taj Mahal in India, de Chinese Muur in China en het Colosseum in Italië. Er zijn diverse klassieke, moderne en natuurlijke wereldwonderen. Maar er is meer dan alleen de aarde. Kijk bijvoorbeeld eens naar boven. Je ziet overdag de zon, ‘s avonds de maan en de sterren. Met een beetje geluk zelfs een vallende ster. En wat dacht je van de zeven planeten?

Geschiedenis

Er zijn verschillende wetenschappelijke inzichten over het ontstaan van het heelal en de aarde. Volgens wetenschappers ontstond het heelal door de oerknal, zo’n 13,7 miljard jaar geleden. De aarde zou ongeveer 4,56 miljard jaar geleden zijn ontstaan door zogeheten ‘accretie’. Samengetrokken materie zorgt ervoor dat uit veel kleine deeltjes, grote delen ontstaan. Daar komt energie bij vrij en volgens wetenschappelijke modellen zouden sterren en planeten op deze manier ontstaan. Er is echter nog veel onduidelijkheid over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Vier apps

We testen vier apps die fungeren als een soort telescoop. Als je de app op de sterrenhemel richt, kun je zien wat er op dat moment waargenomen wordt. Deze apps nemen we onder de loep:

Sky Safari | €3,49
Star Walk 2 | Gratis of volledig en reclamevrij voor €6,99
Star Chart | Gratis
Stellarium | €10,99

Testpanel

Sterrenkundigen Felix Bettonvil en Lise Berghuis van de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht gaan de apps uitgebreid testen. Lise gebruikt een Samsung (Android), Felix een iPhone (iOS).

Wetenschapsjournalist Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimtereizen. Hij gaat samen met de familie Beerthuis het dak op van de sterrenwacht om sterren en planeten te zoeken. Daarbij geeft hij uitleg over de aarde en het heelal.

Criteria

De vier apps worden getest op verschillende onderdelen. Wat kun je waarnemen als je de app op de sterrenhemel richt en in hoeverre klopt dit? Wat voor extra mogelijkheden hebben de apps en is dit ook echt een toevoeging? Er zitten verschillen in de apps als je ‘m gratis gebruikt of als je er extra voor betaalt.

Testuitslag

In deze test krijgen de apps geen eindcijfers, maar één, twee of drie sterren.

Star Walk 2 ★

Star Walk 2 eindigt als laatste met één ster. De app ziet er best oké uit en is simpel te gebruiken, maar de gegevens in de app klopt niet. De helderheid van de sterren klopt niet en ook de planeten lijkt niet te kloppen. Het beeld van de sterrenhemel klopt niet.

Star Chart ★★

Star Chart krijgt twee sterren. De app werkt goed op Android, maar niet zo goed op IOS. Je kan met deze maanlandingen meemaken, over de maan lopen en je krijgt veel informatie. Maar vooral dus op een iPhone.

Stellarium en Sky Safari ★★★

Stellarium en Sky Safari worden als beste beoordeeld met drie sterren. De deskundigen vinden Stellarium realistisch, ontzettend gebruiksvriendelijk en het bevat veel handige informatie. Sky Safari is helemaal compleet, heeft de meeste informatie en de kleuren van de sterren kloppen.

Bekijk onze andere tests!

Benieuwd naar de andere testen? Bekijk hier de volledige uitzending van Kassa: Test Case.
Benieuwd naar de lekkerste ijskoffietest? Klik dan hier.
Twijfel je waar je op moet letten met stuntsteps? Wij helpen je een keuze te maken!
En in de zomer het water op met een supboard? Bekijk dan hier onze test.
En hoe lekker is vegetarische filet americain eigenlijk? We testen een aantal varianten.

Meer over:

sterren, kassa, testen, tests, apps
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!