Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tegemoetkoming mantelzorgers steeds meer onder druk

21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1075 keer bekeken
  •  
mantelzorg zorg oudere 1127

Koepelorganisatie MantelzorgNL meldt dat de jaarlijkse tegemoetkoming voor mantelzorgers veel minder is geworden in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit een onderzoek naar hoe gemeenten mantelzorgers waarderen.

Voordat het waarderen van de mantelzorgers via de gemeente ging, kregen ze nog 200 euro per jaar. Gemeenten krijgen hier nu jaarlijks geld voor, maar mogen zelf bepalen hoe zij het geld besteden.

Geldbedrag wordt steeds lager

In 2021 kregen mantelzorgers een geldbedrag in nog maar een derde van de gemeenten. De gemiddelde waarde daarvan was 114 euro. De helft van de gemeenten geeft een waardebon van gemiddeld 61 euro. In 7 procent van de gemeenten kregen mantelzorgers nog een bloemetje of pakket te waarde van ongeveer 20 euro. En in 10 procent van de gemeenten werd er niks gegeven. Een paar gemeenten hebben juist hun waardering met gemiddeld 20 euro verhoogd.

Ingewikkeld ingericht

Naast dat mantelzorgers steeds minder bedragen ontvangen, is volgens MantelzorgNL de waardering ook erg ingewikkeld ingericht. Zo dient het extraatje soms meerdere doelen, zoals bonnen die alleen bij de lokale middenstand te besteden zijn of is het bedrag niet duidelijk. 

Waardering van cruciaal belang

"Met technische beheersmaatregelen en de stapsgewijze vermindering van de hoogte van de waardering geef je de mantelzorgers geen warm gevoel of oprechte waardering", aldus directeur van MantelzorgNL Liesbeth Hoogendijk. Dat mantelzorgers gezien worden en serieus worden genomen is volgens Hoogendijk van cruciaal belang. "Kijkend naar de vergrijzing en de oplopende tekorten in de zorg kunnen gemeenten hier hun ogen niet voor blijven sluiten."

Bron: MantelzorgNL, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!