Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tandarts- en orthodontietarieven omlaag

07-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tandartsbehandeling2_07.jpg
Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.
Tarief verlaagd
Een gaatje uitboren wordt er niet prettiger op, maar in de portemonnee voelt de consument straks iets minder pijn. De meeste tandheelkundige zorg wordt 5 procent goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro.
Implantaten
Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximum prijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.
De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij 900 praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.
"Innovatie geremd"
De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt, is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Daarnaast komt volgens de KNMT ,,de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg'' in gevaar en wordt de innovatie geremd. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft er gemengde gevoelens over. Ze is blij dat er ,,eindelijk duidelijkheid'' is, maar vreest dat de kwaliteit minder wordt.
"Toejuichen"
Patiëntenfederatie NPCF ,,juicht toe'' dat de prijzen zijn verlaagd. Tandartsen hoeven volgens de NPCF niet te wachten tot op 1 juli de grote verlaging ingaat, ,,want het gaat om maximumtarieven'', aldus een woordvoerder. De federatie verwacht geen 'stuwmeer' aan patiënten die tot de zomer wachten met een behandeling. ,,Maar als je implantaten nodig hebt, kan het je veel geld schelen.''
De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer 'zorg op maat' kan worden geboden. ANP

Meer over:

tandarts, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!