Kassa

'Tabakverbod jeugd zinloos zonder controle'

27-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret_56.jpg
De verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar heeft geen zin zolang de handhaving ,,niets voorstelt''. Dat stelt de Stichting Rookpreventie Jeugd, bekend van de website tabaknee.nl.
Verkoop
De anti-tabaksorganisatie heeft er geen vertrouwen in dat verkopers zich uit eigen beweging aan de regels houden. Ze pleit voor het beperken van de verkoop tot speciaalzaken en het invoeren van elektronische systemen voor een waterdichte leeftijdscontrole.
Controles
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het volgens de stichting zo druk met het controleren van het rookverbod in de horeca, dat het aantal leeftijdscontroles in supermarkten en tabakszaken is gekelderd. Uit cijfers die de redactie van tabaknee.nl heeft opgevraagd, zou blijken dat de NVWA vorig jaar 901 controles op tabakverkoop aan jongeren heeft uitgevoerd. In 2010 waren dat er nog 8746. De NVWA heeft de cijfers zelf niet gepubliceerd.
Leeftijdsgrens
Uit een onderzoek dat de instantie in 2009 liet uitvoeren, bleek overigens dat jongeren onder de 16 jaar die roken er in 90 procent van hun pogingen in slagen om sigaretten te kopen bij een pompstation of tabakszaak. Verkopers gaven in hetzelfde onderzoek juist massaal aan dat ze zich altijd aan de leeftijdsgrens houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!