Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tabakshandel klaagt over hoge accijnzen

3 mrt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
sigaret-930x520
De accijnsopbrengst op tabakswaren is vorig jaar opnieuw tegengevallen, zegt de tabakshandel. Het bedrag dat toekomt aan de schatkist is volgens berekeningen van brancheorganisaties NSO en TZN gelijk gebleven ten opzichte van 2014. Dit terwijl het kabinet op een extra opbrengst van 80 miljoen euro rekende.
De tabakshandel klaagt al lange tijd dat de hoge accijnzen de verkopen van tabak in Nederland drukken en dat rokers hun tabak hierdoor meer in het buitenland aanschaffen. In 2015 zakte de hoeveelheid verkochte tabakswaren in Nederland met 3,1 procent, nadat de overheid de accijnzen begin vorig jaar opnieuw opschroefde.
Volgens de branche is de verkoop van tabak door achtereenvolgende accijnsverhogingen en de btw-verhoging van 2012 de laatste vijf jaar met bijna een kwart afgenomen. Van elke euro aan verkochte rookwaren gaat inmiddels meer dan 75 procent naar de Staat.
De accijnsopbrengst bedroeg vorig jaar ongeveer 2,4 miljard euro, blijkt uit de berekeningen. Dat is zelfs iets minder dan de 2,5 miljard euro die in 2012 aan accijnzen werd geïncasseerd. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!