Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Supers pleiten voor hoge boetes op fraude

28 feb 2013
  •  
leestijd 1 minuten
Supermarkt_14.jpg
Supermarkten roepen de overheid op gevallen van voedselfraude streng aan te pakken. ,,Wat ons betreft is de zwaarste boete niet zwaar genoeg. Bedrijven die zo een loopje denken te kunnen nemen met het vertrouwen van de consument en de supermarkten moeten zwaar bestraft worden'', zei Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag.
Verantwoordelijkheid bij toeleveranciers
Volgens het CBL zijn de supers niet verantwoordelijk voor de voedselschandalen die de afgelopen dagen aan het licht kwamen. Wat er nu gebeurt met paardenvlees, eieren en vis, is pure fraude door toeleveranciers, vindt de brancheorganisatie.
'Koop in eigen land'
De leider van de Britse boerenorganisatie riep supermarkten in Groot-Brittannië woensdag op te stoppen met het afschuimen van de wereld op zoek naar goedkoop voedsel, met alle risico's van dien. Supermarkten moeten in plaats daarvan hun inkopen doen bij de boeren in eigen land, aldus Peter Kendall van de National Farmers Union.
Betere voorlichting nodig
Voorzitter Albert Jan Maat van de Nederlandse boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland zei in een reactie dat een dergelijke oproep aan Nederlandse supermarkten wat hem betreft niet aan de orde is. Hij vindt wel dat supermarkten consumenten beter moeten voorlichten over de meerwaarde van goed, in Europa geproduceerd voedsel in vergelijking met ,,kiloknallers''.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar