Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Supermarkten verkopen mager gehakt met veel vet
21-03-2017
•
leestijd 2 minuten
•
382 keer bekeken
•
Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term ‘mager’ alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.
Verkeerde been
De Consumentenbond en de Hartstichting vragen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van het onderzoek om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 procent naar 10 procent. Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Het is te gek voor woorden dat supermarkten een product met maar liefst 15 procent vet mogen aanduiden met de term ‘mager’. Consumenten die gezonder willen eten, worden door zo’n term op het verkeerde been gezet".
AH en Lidl eerlijk
Uit het onderzoek blijkt dat van het onderzochte magere gehakt alleen AH biologisch mager rundergehakt en Lidl extra mager rundergehakt minder dan 10% vet bevatten en dus binnen de Schijf van Vijf passen. Het vetgehalte in het (extra) magere rundergehakt van de overige onderzochte supermarkten (AH, Aldi, Bio+, Coop, Dirk, Em-té, Jumbo, Jumbo bio, Lidl mager en Plus) varieert van 11 tot 15%. Het vetgehalte in ‘gewoon’ rundergehakt bij de supermarkten varieert van 10 tot 22%.
Extra mager blijkt extra vet
Sommige supermarkten verkopen ook extra mager gehakt. Consumenten die verwachten dat dit minder vet is dan het gewone mager gehakt komen soms bedrogen uit. Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek met 15 procent vet vetter dan de onderzochte soorten mager rundergehakt uit de supermarkt. Beide supermarktketens hebben naar aanleiding van het onderzoek laten weten dit te zullen veranderen.
Gehakt van slager meer mager
De Consumentenbond liet voor het onderzoek het vetgehalte bepalen van 59 soorten rundergehakt en half-om-half gehakt bij supermarkten en slagers. Opvallend is dat het gewone gehakt van de tien onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan het gehakt van de supermarkten.