Kassa

Supermarkten vrezen voor lege schappen door quarantaine personeel

20-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
1127Supermarkt

Er zijn steeds grotere roosterproblemen bij supermarkten door de uitval van personeel dat in quarantaine moet. Daardoor dreigen de schappen leeg te raken, meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De sector ziet de quarantaineregels graag nog verder versoepeld.

Filiaalmanagers van supermarkten komen steeds vaker in een situatie dat ze hele afdelingen moeten sluiten, zoals de brood- of groente en fruitafdeling, omdat te veel personeel is uitgevallen, zegt CBL-directeur Marc Jansen. "Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt Jansen. "We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken."

Jongeren

Vorige week werden de quarantaineregels versoepeld. Zo hoeven mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad én geen coronaklachten hebben, niet meer in isolatie als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Volgens het CBL levert het alsnog problemen op vanwege de vele jongeren die in de supermarkten werken, want die mogen geen boosterprik halen als zij onder de 18 jaar zijn.

Vrijstelling

De branche oppert om supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrij te stellen van de huidige quarantaineregels. Jansen benadrukt dat dat ook moet gelden voor werknemers zonder vaccinatie of booster. 

In het distributiecentrum en in de bevoorrading wordt de situatie ook penibeler, laat het CBL weten. Voor vrachtwagenchauffeurs zijn er echter ook andere oplossing, erkent Jansen.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet inhoudelijk reageren op het voorstel van de supermarkten. Een woordvoerder verwijst naar de wijzigingen die minister Ernst Kuipers vrijdag al had aangekondigd op de coronapersconferentie, maar kan niet aangeven of de quarantaineregels nog verder kunnen worden versoepeld. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!