Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Supermarkten blijven plofkip en knalvarken aanprijzen

10-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plofkip_03.jpg
Ondanks de huidige trend in biologisch vlees, stunten supermarkten steeds meer met zogenaamde kiloknallers. Dit blijkt uit een analyse door Wakker Dier van de reclamefolders van de 8 grootste supermarktketens over het eerste half jaar van 2013 ten opzichte van dezelfde periode in 2012.
Vergeten
Terwijl het aantal afprijzingen van goedkoop industrievlees met 22% steeg kelderde het aantal aanbiedingen van biologisch vlees juist met meer dan de helft. “Ondanks allerlei beloftes zijn de supermarkten de plofkip en het knalvarken juist nóg vaker als klantenlokkertje gaan gebruiken. Ze vergeten daarbij kennelijk dat minder maar beter vlees een duidelijke trend is onder hun klanten, zelfs dwars tegen de economische crisis in. Uiteindelijk betalen de dieren de prijs voor goedkoop vlees.”, aldus Wakker Dier.
Varkensvlees
Bij elkaar werden in de reclamefolders in 2013 1.634 vleesreclames gezien. Varkensvlees was verreweg het vaakst afgeprijsd. Het aantal afprijzingen van rundvlees en (plof)kip groeide echter sterk. De diepste vleesstunts daalden in aantal; dit betreft het aantal afprijzingen van vlees waardoor het nog goedkoper wordt dan de gemiddelde prijs van kattenvoer (€4.12/kg). Maar het aantal prijsstunts met meer dan 50% korting steeg juist.
Vleesvervangers
Er waren ook enkele positieve ontwikkelingen. Het aantal aanbiedingen met vleesvervangers is licht gestegen. Ook het aantal aanbiedingen met vlees met 1 BeterLeven ster steeg.
Monitor Duurzaam Voedsel
Het is opmerkelijk dat de duidelijke trend bij consumenten voor minder, duurzamer en diervriendelijker vlees, niet in de reclamefolders is terug te zien. Uit de Monitor Duurzaam Voedsel die vorige maand werd gepubliceerd blijkt een duidelijke stijging in duurzame aankopen van consumenten. Zo bleek de verkoop van biologisch vlees met 9% te zijn gestegen en die van biologische vleeswaren zelfs met 38%. Bron: Vroege Vogels/Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!