Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Supermarkten berekenen prijsstijgingen sneller door aan consument

26 jul 2013
  •  
leestijd 1 minuten
voedsel_10.jpg
Niet alleen banken creëren meer winstmarge door dalende prijzen niet door te berekenen aan de consument. Dit gebeurt tot op zekere hoogte ook bij supermarkten en voedselproducenten.
Prijsstijgingen en dalingen
Uit onderzoek van ING blijkt dat prijsstijgingen van grondstoffen steeds sneller worden doorberekend aan de klant. Prijsdalingen worden ook doorberekend, maar dat gebeurt in mindere mate en minder snel dan bij prijsstijgingen.
Hoge prijzen door extreem weer
De prijzen van grondstoffen zullen blijven wisselen. De vraag naar grondstoffen stijgt, maar door onder andere extreme weersomstandigheden blijven grondstoffen soms schaars en daarmee blijven de prijzen hoog.
Makkelijker
Volgens het economisch bureau is het voor supermarkten makkelijker om de hogere prijzen van voedselgrondstoffen door te berekenen als deze veel in het nieuws zijn. Als consumenten beter op de hoogte zijn, dan is het voor voedselfabrikanten en retailers makkelijker om gestegen grondstofkosten door te berekenen.
Schommelen
Het economisch bureau van ING verwacht dat de prijzen van voedselgrondstoffen in de toekomst nog vaker en sterker gaan schommelen. De meeste factoren die tot nu toe de voedselprijzen omhoog hebben geduwd, zijn op dit moment namelijk nog steeds aanwezig of kunnen snel weer opspelen. De groeiende wereldpopulatie en de klimaatsverandering worden gezien als belangrijke oorzaken van de prijsstijgingen en -schommelingen de komende jaren. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!