Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Studenten in financiële problemen door coronacrisis

16-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  

Sinds de coronacrisis hebben studenten het financieel zwaar te verduren: de inkomsten van bijbanen zijn weggevallen, terwijl de kosten van de huur, de boodschappen en het collegegeld doorlopen. Zouden zij daarvoor geen compensatie moeten ontvangen?

Er zijn inmiddels diverse financiële regelingen voor werkgevers en zelfstandigen die zijn getroffen door de coronacrisis. Kassa besteedde hier eerder al aandacht aan. Maar voor studenten die hun bijbaan of stagevergoeding zijn kwijtgeraakt is nog niets geregeld.

Noodklok

Studenten luiden al bijna twee maanden de noodklok over het uitblijven van financiële steun voor hun inkomensverlies. FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hebben 1600 meldingen van studenten binnen bij wie het water inmiddels aan de lippen staat. Zij verloren sinds de coronacrisis gemiddeld zo’n 530 euro per maand aan inkomen: de helft van een gemiddeld studentenbudget.

#nietmijnschuld

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit (bij)banen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVB en FNV Young & United sinds het najaar 2019 gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs onder de noemer #NietMijnSchuld. De organisaties zijn een petitie gestart om steun te krijgen voor hun missie. Ook spraken studenten uit protest massaal politici aan op Twitter onder de hashtag #nietmijnschuld en #duurtlang.

Na deze acties van de LSVb en FNV Young & United sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich twee weken geleden uit over de noodzaak om snel met een oplossing voor studenten te komen.

Flexwerkers

Deze week lekten in de media uit dat er inderdaad een regeling gaat komen voor flexwerkers. Het kabinet zou flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren tegemoet willen komen met een uitkering van 600 euro per maand voor wie minimaal dat bedrag verdient.

"Dat zou precies geen oplossing zijn voor de meeste studenten", zegt voorzitter Alex Tess Rutten van de LSVb. "Uit onze inventarisatie blijkt dat studenten gemiddeld een inkomensverlies hebben van 530 euro per maand", zegt Rutten. "Dus meestal net minder dan de grens van 600 euro."

Meer lenen

Uit recent onderzoek van het CPB  blijkt dat studenten veel meer geld bijlenen dan tot nu toe werd gedacht. "In plaats van nog meer lenen, moeten studenten die hun bijbaan kwijt zijn financieel gecompenseerd worden. Net als de rest van werkend Nederland", zegt van Bas van Weegberg van FNV Young & United. "Studenten lopen nu een studieachterstand op, omdat ze geen stage kunnen lopen. Ook daarvoor moet een oplossing komen om te voorkomen dat studieschulden nog verder oplopen. Laat één ding helder zijn: wij laten niet gebeuren dat studenten en flexwerkers minder gecompenseerd worden dan vaste medewerkers. Linksom of rechtsom, dit moet geregeld worden."

Naar verwachting woensdag neemt het kabinet een definitief besluit over de tegemoetkoming voor flexwerkers, waaronder studenten. Vanavond zal de LSVb in de uitzending van Kassa pleiten voor een regeling waar studenten echt wat aan hebben, zowel op de korte termijn als op de langere termijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!