Kassa

Storing ING leidt tot onrust onder klanten

04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_ING_09.jpg
Een storing bij ING heeft woensdag voor enorme onrust gezorgd bij klanten. Saldo's op rekeningen leken niet te kloppen, er werden bij- en afschrijvingen getoond die niet klopten, mensen zeiden hun boodschappen niet te kunnen betalen omdat er ‘ineens’ geen geld meer op hun rekening stond en internetbankieren was lastig.
Om negen uur alles opgelost
Tegen negen uur ’s avonds meldde de bank dat de storing was opgelost. Volgens een woordvoerder waren toen de problemen met de af- en bijschrijvingen opgelost en deze weer volledig zichtbaar. Ook het saldo wordt vanaf dat moment weer correct weergegeven, zei hij.
Oorzaak onduidelijk
Hoe het probleem kon ontstaan, is niet duidelijk en ook het aantal gedupeerde klanten is nog niet bekend. De ING Bank heeft afgelopen nacht de gegevens van alle betalingen niet goed verwerkt, waardoor er nu een verkeerd saldo op een rekening kan staan, zo luidde de verklaring.
Excuses
De woordvoerder benadrukte dat de bank klanten excuses aanbiedt. ,,Iedereen heeft recht op gemakkelijk en foutloos bankieren.'' Hij zegt dat de bank nu ,,in detail gaat uitzoeken hoe dit heeft kunnen ontstaan, om dit in de toekomst te kunnen voorkomen.''
Sociale media
Op sociale media stelden meerdere klanten van ING dat zij plots een negatief saldo hadden, terwijl dat niet juist was. Verscheidene klanten meldden dubbele afschrijvingen van hun rekeningen.
Verwijten
en klachten
De Consumentenbond verweet ING dat de bank geen duidelijkheid gaf. Op Twitter en Facebook gonsde het van de geruchten en klachten, maar een officiële reactie van de bank liet lang op zich wachten.
Ook elders problemen
Overigens waren er woensdagmiddag ook problemen met het internetbankieren bij de Rabobank. Die problemen waren minder groot en stonden bovendien los van de storing bij ING, zo zei deze bank. Betaalorganisatie Currence liet weten dat pin- en iDEAL-betalingen geen last hadden van de storing bij ING.
DNB
ING en DNB gaan samen onderzoeken hoe de storing heeft kunnen ontstaan. ,,We moeten dit goed analyseren'', zei een woordvoerder van de centrale bank. ,,Dit soort situaties mogen niet voorkomen. Maar dat vindt ING ook en we weten dat zij er bovenop zitten.'' DNB en ING konden niet aangeven hoe lang de analyse van de problemen zal duren.ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!