Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds minder Nederlanders kiezen voor aanvullende zorgverzekering

03-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15121 keer bekeken
  •  
Fysiotherapie reuma 1280

In de afgelopen jaren is er een gestage daling te zien in het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende dekking bij hun zorgverzekering, zo meldt NU.nl. Deze trend wordt vermoedelijk veroorzaakt door de voortdurende stijging van zorgpremies, waardoor het schrappen van extra pakketten voor bijvoorbeeld brillen of fysiotherapie een aantrekkelijke besparing kan zijn.

Volgens gegevens van Vektis, een organisatie die data van verzekeraars verzamelt, kiezen steeds minder Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Op dit moment heeft 81,5 procent van alle verzekerden een aanvullend pakket afgesloten, tegenover 82,5 procent vorig jaar. Enkele jaren geleden sloot zelfs meer dan 90 procent van de verzekerden een aanvullend pakket af.

Weglaten aanvullende dekking is besparing

Een afname in de keuze voor aanvullende pakketten is deels te wijten aan de wens van mensen om te bezuinigen op hun maandelijkse uitgaven. Bovendien zijn de premies voor aanvullende verzekeringen vaak vergelijkbaar met de vergoedingen die worden geboden voor zaken zoals brillen of fysiotherapie. Hierdoor loont het niet altijd om aanvullend verzekerd te zijn.

Tegelijkertijd stijgt de premie voor de basisverzekering jaarlijks. Dit jaar betalen Nederlanders gemiddeld 1747 euro per jaar, wat 103 euro meer is dan het voorgaande jaar. Door te besparen op aanvullende pakketten kunnen mensen hun zorgverzekeringskosten binnen de perken houden.

Eigen risico minder vaak omhoog

In voorgaande jaren hebben sommige consumenten kosten bespaard op hun zorgverzekering door het vrijwillig verhogen van hun eigen risico. Hierbij kiezen ze ervoor om bij medische kosten binnen hun verzekering een hoger eigen risico te betalen dan het standaardbedrag van 385 euro, in ruil voor een premiekorting.

Het valt op dat de keuze voor vrijwillige verhoging van het eigen risico dit jaar wat minder populair is geworden. Het percentage van verzekerden dat hiervoor heeft gekozen, is met 12,7 procent zelfs het laagst sinds 2018. Een van de redenen hiervoor is dat verzekeraars dit jaar minder premiekorting bieden.

Bron: NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!