Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds minder geldautomaten; iedere dag verdwijnt er één

09-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1213 keer bekeken
  •  
De behoefte aan een geldautomaat in de buurt is nog steeds heel groot, blijkt uit een enquête van Kassa. Driekwart van de ondervraagden vindt een afstand tot twee kilometer naar een geldautomaat nog acceptabel. Maar banken gaan uit van maximaal vijf kilometer. Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en kleine kernen.

In het tweede kwartaal van 2019 stonden in Nederland nog 7070 geldautomaten, blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat waren er in dezelfde periode in 2015 nog 8535. Gemiddeld verdween in de tussenliggende periode dus iets meer dan een geldautomaat per dag. Tien jaar geleden telde ons land zelfs nog 9460 geldautomaten.

Vijf-kilometernorm

Terwijl het aantal geldautomaten snel daalt, zeggen ING, ABN Amro en Rabobank wel degelijk contant geld voor iedereen bereikbaar te willen houden. Daarvoor werken ze binnen Geldmaat samen om een landelijk netwerk van geldautomaten overeind te houden. Maar daarbij wordt nog steeds gewerkt met een vijf-kilometernorm. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland hemelsbreed binnen vijf kilometer van een geldautomaat woont.

Enquête onder Kassa-publiek

Uit een enquête onder het publiek van Kassa blijkt echter dat de meerderheid vijf kilometer te ver vindt. 78,7 procent van 2994 respondenten noemt een afstand tot twee kilometer acceptabel. Een groot deel (71,1 procent) heeft ook een geldautomaat binnen twee kilometer van hun huis. Maar nog steeds vindt bijna één op de vijf mensen (18,8 procent) de dichtstbijzijnde geldautomaat te ver of soms zelfs onbereikbaar. En de ontevredenheid wordt groter als de afstand groter wordt. Van de mensen die aangeven dat de dichtstbijzijnde automaat binnen drie tot vijf kilometer van hun huis staat, vindt 54 procent dat te ver. En van de groep die meer dan vijf kilometer moet reizen vindt 74 procent dat te ver.

Verdwijnen geldautomaten probleem in buitengebied

Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en het buitengebied. Dat stelt de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). De vereniging vindt dat iedere plaats met middenstand ook een geldautomaat moet hebben. Maar de LVKK schat dat er tientallen plaatsen zijn in Nederland waar nog wel winkels en horeca zijn, maar geen geldautomaat meer. De vereniging is bang dat met het verdwijnen van de geldautomaten de middenstand daar nog meer onder druk komt te staan en uiteindelijk vertrekt. Dat zorgt voor verslechtering van de leefbaarheid.

Daling gebruik contant geld

Volgens Betaalvereniging Nederland verdwijnen de geldautomaten, omdat we veel minder contant geld gebruiken. De vereniging is in Nederland namens banken en andere betaaldiensten verantwoordelijk voor de infrastructuur van het betaalverkeer. In 2018 was 37 procent van de betalingen aan de kassa in winkels en horeca contant, de rest digitaal. Vijf jaar eerder waren die percentages volgens de Betaalvereniging nog omgekeerd.

Voorkeur aan cash

De LVKK wijst juist op de 37 procent om aan te geven dat nog steeds een grote behoefte bestaat aan contant geld. Twee miljoen Nederlanders zouden volgens de vereniging de voorkeur geven aan cash, omdat ze onkundig, onhandig of onzeker zijn met digitaal bankieren. In het buitengebied is die groep door de sterke vergrijzing daar relatief sterk aanwezig.

Vijf-kilometernorm geen harde eis

Betaalvereniging Nederland noemt de vijf-kilometernorm geen harde eis. Het is volgens de vereniging een middel om te kijken of er een goede spreiding is. Dat betekent niet dat er lokaal niet toch problemen kunnen zijn. Als dat wel zo is moet gekeken worden of dat kan worden opgelost. Maar dat hoeft niet per se met een geldautomaat te zijn. Eerst moet gekeken worden of goedkopere oplossingen mogelijk zijn.

Wat te doen als je knelpunten ervaart?

Wat te doen als je knelpunten ervaart?

© https://www.dnb.nl/binaries/Bereikbaarheidsmonitor%202016_tcm46-349693.pdf

Zaterdag in Kassa meer aandacht voor het verdwijnen van geldautomaten om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!