Kassa

Steeds minder geldautomaten; iedere dag verdwijnt er één

  •  
09-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1109 keer bekeken
  •  
De behoefte aan een geldautomaat in de buurt is nog steeds heel groot, blijkt uit een enquête van Kassa. Driekwart van de ondervraagden vindt een afstand tot twee kilometer naar een geldautomaat nog acceptabel. Maar banken gaan uit van maximaal vijf kilometer. Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en kleine kernen.

In het tweede kwartaal van 2019 stonden in Nederland nog 7070 geldautomaten, blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat waren er in dezelfde periode in 2015 nog 8535. Gemiddeld verdween in de tussenliggende periode dus iets meer dan een geldautomaat per dag. Tien jaar geleden telde ons land zelfs nog 9460 geldautomaten.

Vijf-kilometernorm

Terwijl het aantal geldautomaten snel daalt, zeggen ING, ABN Amro en Rabobank wel degelijk contant geld voor iedereen bereikbaar te willen houden. Daarvoor werken ze binnen Geldmaat samen om een landelijk netwerk van geldautomaten overeind te houden. Maar daarbij wordt nog steeds gewerkt met een vijf-kilometernorm. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland hemelsbreed binnen vijf kilometer van een geldautomaat woont.

Enquête onder Kassa-publiek

Uit een enquête onder het publiek van Kassa blijkt echter dat de meerderheid vijf kilometer te ver vindt. 78,7 procent van 2994 respondenten noemt een afstand tot twee kilometer acceptabel. Een groot deel (71,1 procent) heeft ook een geldautomaat binnen twee kilometer van hun huis. Maar nog steeds vindt bijna één op de vijf mensen (18,8 procent) de dichtstbijzijnde geldautomaat te ver of soms zelfs onbereikbaar. En de ontevredenheid wordt groter als de afstand groter wordt. Van de mensen die aangeven dat de dichtstbijzijnde automaat binnen drie tot vijf kilometer van hun huis staat, vindt 54 procent dat te ver. En van de groep die meer dan vijf kilometer moet reizen vindt 74 procent dat te ver.

Verdwijnen geldautomaten probleem in buitengebied

Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en het buitengebied. Dat stelt de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). De vereniging vindt dat iedere plaats met middenstand ook een geldautomaat moet hebben. Maar de LVKK schat dat er tientallen plaatsen zijn in Nederland waar nog wel winkels en horeca zijn, maar geen geldautomaat meer. De vereniging is bang dat met het verdwijnen van de geldautomaten de middenstand daar nog meer onder druk komt te staan en uiteindelijk vertrekt. Dat zorgt voor verslechtering van de leefbaarheid.

Daling gebruik contant geld

Volgens Betaalvereniging Nederland verdwijnen de geldautomaten, omdat we veel minder contant geld gebruiken. De vereniging is in Nederland namens banken en andere betaaldiensten verantwoordelijk voor de infrastructuur van het betaalverkeer. In 2018 was 37 procent van de betalingen aan de kassa in winkels en horeca contant, de rest digitaal. Vijf jaar eerder waren die percentages volgens de Betaalvereniging nog omgekeerd.

Voorkeur aan cash

De LVKK wijst juist op de 37 procent om aan te geven dat nog steeds een grote behoefte bestaat aan contant geld. Twee miljoen Nederlanders zouden volgens de vereniging de voorkeur geven aan cash, omdat ze onkundig, onhandig of onzeker zijn met digitaal bankieren. In het buitengebied is die groep door de sterke vergrijzing daar relatief sterk aanwezig.

Vijf-kilometernorm geen harde eis

Betaalvereniging Nederland noemt de vijf-kilometernorm geen harde eis. Het is volgens de vereniging een middel om te kijken of er een goede spreiding is. Dat betekent niet dat er lokaal niet toch problemen kunnen zijn. Als dat wel zo is moet gekeken worden of dat kan worden opgelost. Maar dat hoeft niet per se met een geldautomaat te zijn. Eerst moet gekeken worden of goedkopere oplossingen mogelijk zijn.

Wat te doen als je knelpunten ervaart?

Wat te doen als je knelpunten ervaart?

© https://www.dnb.nl/binaries/Bereikbaarheidsmonitor%202016_tcm46-349693.pdf

Zaterdag in Kassa meer aandacht voor het verdwijnen van geldautomaten om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Tim Thijs
Tim Thijs17 nov. 2020 - 14:54

Zelf vind ik het fijner om contant te betalen dat gaat veel makkelijker en ben je van bewust met je uitgave. Met pinnen heb je daar minder controle over. Tegenwoordig gaat al zoveel automatisch dat het overzicht niet meer bij te houden is. Wat ook kan voorkomen is een internet storing of slechte verbinding van het internet. Bijvoorbeeld in een kleding winkel of restaurant wat Heel vervelend is natuurlijk. Het enige betaalmiddel wat je dan wel op dat moment direct kan gebruiken is contactgeld.

weissman
weissman11 nov. 2019 - 16:37

Jammer dat Brecht die arrogante bal van de banken niet van repliek heeft gediend over de zogenaamde zeer hoge kosten. De banken hebben de afgelopen decennia miljarden bespaard door van de voormalige bankfilialen de gehuurde of gekochten panden af te stoten en het personeel te ontslaan. Van die kosten kun je gemakkelijk een automaat plaatsen in plaats van een filiaal en dan houd je nog dik over ook.

guust flater
guust flater10 nov. 2019 - 15:59

De banken hebben het uithanden gegeven ook weer aan zo'n geld verdiener die we ook nog eens moeten betalen terwijl we allemaal door de overheid vroeger zijn gedwongen om alles bij de bank neer tezetten en nu ze dus alles hebben gaan ze allerlei dingen verzinnen om de mensen voor hun diensten telaten betalen.Maar aangezien die banken nu meer een dienst voor de mensen moeten doen moet hun service geheel gratis worden gegeven dus ook de berijkbaarheid van de geldautomaat.En aangezien ze dat niet doen en ook nog eens het zeer moeilijk maken van kasgeld tehebben en we gedwongen worden met plastic te betalen is er ook geen vrijheid meer van keuze.Op deze manier worden onze vrijheden in geperkt en dat is verkeerd.Daarom de banken moeten gedwongen worden om gratis service tegeven op al hun diensten dat is normaal.

Coboo1
Coboo110 nov. 2019 - 10:20

Oudere mensen hebben nog een idee van de waarde van geld als ze het contant kunnen betalen.Je haalt per week of per maand een bedrag op ( bij de geld automaat) en daar moet je het mee doen.Kinderen hebben geen idee wat de waarde van geld is, die denken dat je het zo uit de muur kunt trekken.Hebben geen notie wat je ervoor moet doen om bv 100 euro te verdienen.Onze overheid wil ons ook maar alles digitaal laten doen, zo houden ze zicht op de betalingen en zeker het zwarte geld.Banken zijn 1 van de meest grote graaiers net als de overheid , alles wordt maar weg bezuinigt. Het barst van de managers en de directeuren , ze buitelen over elkaar heen, de 1 weet het nog beter dan de ander en wat komt er van terecht? Nada! Kan onze overheid niet nog ergens een potje vinden , wat de laatste tijd toch al zo veel gebeurt, ze hoeven maar te demonstreren en er komt weer zoveel miljard bij, dan gloort er ook nog wel hoop voor de klein kernen i.v.m. de geld automaten.Gooi er wat managers en directeuren uit( super groot verdieners) uit en laat Jan met de pet, die toch al het meeste werk verricht z’n werk doen dan komt het helemaal goed.Dan komt er ook weer geld vrij voor de geld automaten.

ton schaaf
ton schaaf10 nov. 2019 - 10:00

Hemelsbreed 5 km betekent in de praktijk vrijwel altijd (veel) meer dan 5 km, tenzij men een helikopter  heeft. Zo maar te denken dat zeker dat 2 miljoen Nederlanders onzeker, onhandig of onkundig zijn om digitaal te bankieren, vind ik wel erg kort door de bocht  Ik geef vrijwel altijd de voorkeur aan cash betalen, omdat ik dat beter voor mijn privacy vind en bovendien ook nog eens veiliger. Ik ben wel handig met computers en de smartphone en …….. oh ja, ik heb geen zwart geld!

LilaH
LilaH9 nov. 2019 - 21:41

Ik keek naar dit item en vroeg me af waarom er geen 'pin-bus' is.Deze bus kan op vaste tijden/dagen op vaste plaatsen in diverse dorpen staan zodat de bewoners makkelijk kunnen pinnen.Deze bus kan gelijktijdig als rijdende reclamezuil voor een bank dienen en het is naar mijn idee ook veiliger en goedkoper om een rijdend pin automaat te hebben. L.S. Hartong

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!