Kassa

Steeds meer huurders stappen naar commissie vanwege servicekosten

25-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1637 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

De Huurcommissie heeft van juli 2021 tot nu meer dan duizend uitspraken gedaan in zaken betreft te hoge servicekosten. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. In ongeveer driekwart van de zaken trok de huurder aan het langste eind, en werd de verhuurder gedwongen de servicekosten te verlagen, met soms wel vele honderden euro's, zo schrijft BNR.

"Ik denk ook dat er best wel vaak verhuurders zijn die toch proberen er een extra slaatje uit te slaan, terwijl dat niet de bedoeling is", zegt Marcel Trip van de Woonbond. Volgens Trip is de hoge stijging deels te wijten aan de coronacrisis, maar is dat niet de voornaamste oorzaak. "De Huurcommissie had eigenlijk een enorme achterstand aan zaken opgelopen, zoals het personeelstekort. Daarom is er vorig jaar een inhaalslag gemaakt. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het aantal zaken nu zo hoog is."

Change=

Een voorbeeld van te hoge servicekosten was verhuurder Change=. De verhuurder die 1100 jongeren huisvest, werd deze zomer al op de vingers getikt door de Kantonrechter die oordeelde dat Change= geen zogenoemde communitykosten mocht innen naast de servicekosten. Vervolgens werden deze kosten ondergebracht in de servicekosten die daardoor verdrievoudigden.

"Verhuurders mogen geen winst maken op servicekosten, daar hoor je dus ook netjes de afrekening van te krijgen. Als dat niet klopt dan kan je gelukkig naar de Huurcommissie", vertelt Trip.

Bron: BNR/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Hans Suers
Hans Suers25 jul. 2022 - 14:06

Mijn woningbouwvereniging heeft rente berekend over de vloerbedekking van 5,25 tot 6%. ( vloerbedekking in de gezamenlijke gangen van het complex)Volgens mijn berekening hebben de 170 bewoners bijna €40.000,= rente betaald. Deze kwestie gemeld bij de woningbouwvereniging en bij de huurcommissie, samen met andere vragen. Na een jaar een videocall van de huurcommissie en tijdens die seccie navraag gedaan over de rentevergoeding. u krijgt schriftelijk bericht. Volgens een buitendienst medewerker van de huurcommissie, de heer H mag een Woningbouwvereniging geen rente berekenen. Gevolg de huurcommissie doet schriftelijk verslag, echter geen woord over de rente van de vloerbedekking. De woningbouwvereniging geeft tot op heden €919,= terug van de € 40 000,= Als penningmeester van de bewonerscommissie ga ik niet akkoord en de vraag is nu wat gaat de woningbouwvereniging doen? Volgens de huurcommissie kan ik alleen nog naar de rechter. P.s. ik was recentelijk op tv bij kassa over permanent wonen. De huurcommissie krijgt Volgens zeggen weinig klachten. Dat begrijp ik, want als ik het niet eens ben met een uitspraak van de huurcommissie dan kan ik alleen naar de rechter. Dan heb ik vast een advocaat nodig. Gevolg is dat de meeste mensen akkoord moeten gaan met de uitspraak van de huurcommissie Groeten, Hans Suers Aanpassing redactie: Telefoonnummer verwijderd.

 (Bewerkt door redactie)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!