Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer huizen verkocht voor meer dan een miljoen

19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
huizenprijzen huis koopwoning 1127

Nederlanders betalen steeds vaker meer dan een miljoen euro voor een huis, meldt makelaarsvereniging NVM. Niet alleen door de stijgende huizenprijzen, maar ook vinden mensen wooncomfort steeds belangrijker worden door de coronacrisis. Waar het eerst nog altijd om 1 tot 1,5% van alle woningverkopen ging, steeg het in het 4e kwartaal van 2021 naar bijna 5%.

Met alle prijsstijgingen van de afgelopen tijd is het logisch dat steeds meer vraagprijzen voor huizen boven de miljoen uitsteken. Maar volgens de NVM is dat in 2021 in een stroomversnelling geraakt. Mede door corona zijn mensen sneller bereid meer geld uit te geven voor comfortabel wonen.

"De huizenprijzen in deze categorie stijgen wel minder hard dan het algemene gemiddelde van zo’n 20 procent van de laatste tijd", zegt een woordvoerder van NVM. "De markt voor deze vaak wat grotere woningen is minder krap, omdat ook de vraag minder is".

Maar sinds corona blijken wel meer mensen bereid meer dan een miljoen te betalen voor een huis. "We zien dat wooncomfort steeds belangrijker wordt. Bijvoorbeeld het hebben van een extra kamer." Dat kan volgens de zegsman te maken hebben met het thuiswerken.

Hoofdstad grootste miljoenenmarkt

De meeste ‘miljoenenwoningen’ zijn verkocht in Noord-Holland, en dan specifiek in de gemeente Amsterdam. 21% van alle verkochte miljoenenwoningen staan in de hoofdstad. De vier grote steden zijn samen goed voor een derde van alle verkopen boven de 1 miljoen euro. Ook de gemeenten Haarlem, de Gooise Meren, Amstelveen en Bloemendaal zijn goed vertegenwoordigd. Dit komt volgens de NVM doordat veel groen en nabije voorzieningen belangrijk zijn.  

Vaak bleken deze miljoenenwoningen relatief oud, vaak van voor de oorlog. Ook zijn ze vaak vrijstaand, behalve in Amsterdam. Daar zijn zeven van de tien verkochte woningen van boven een miljoen appartementen.

De prijs per vierkante meter was voor woningen van meer dan een miljoen 6500 euro, tegenover 3900 euro voor woningen onder dat bedrag.

Bron: NVM/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!