Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huizenprijzen verder omhoog, NVM en NHG reageren

13-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  
huis kopen

Volgens de makelaarsvereniging NVM zijn de voorgestelde woningplannen van het kabinet “te rooskleurig”. In een toelichting op de kwartaalcijfers laat NVM-voorzitter Onno Hoes weten dat het er “niet in zit” om de geambieerde 100.000 woningen per jaar te halen. Ook nemen kopers meer risico, aldus NHG.

De makelaarsvereniging voorspelt dat de woningprijzen dit jaar met zo’n 10 procent zullen stijgen. Ook ING gaat uit van eenzelfde stijging. ABN AMRO en Rabobank verwachten een stijging van zelfs 12,5 procent. Overigens is dat wel fors lager dan de stijging van het afgelopen kwartaal; die lag op 20 procent.

Stip op de horizon

Toch ziet NVM de kabinetsplannen wel als een stip op de horizon, want het biedt perspectief. Het zou volgens Hoes ervoor kunnen zorgen dat de druk op de oververhitte woningmarkt iets afneemt, doordat mensen iets geduldiger worden qua verhuizen.

“Slechts een prognose”

"De plannen zijn nog nooit zo groot en concreet geweest als nu. Als gemeenten echt in de benen komen, kom je alweer dichter bij die aantallen", laat Hoes weten, maar vult aan dat het slechts een prognose is. 

Zorgelijke trend

Ook een Tamara Evers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) reageert op de verwachtte prijsstijging van koophuizen. Zij laat weten dat een zorgelijke trend zichtbaar is waarbij kopers minder stil staan bij hun financiële situatie. Daardoor nemen zij meer risico’s bij de aanschaf van een woning. 

NHG-grens

Verder laat Evers weten dat steeds minder woningen onder de NHG-grens van 355.000 euro vallen. Tot dat bedrag kunnen kopers een hypotheek met NHG afsluiten. In het geval van zaken als scheiding, overleiden en ongewilde werkloosheid, kan dan hulp worden geboden. 

Trend zet door in 2022

“De systematiek van de NHG-kostengrens loopt achter bij de woningwaarde; dat is een bewuste keuze om de vraag en prijzen niet verder op drijven”, aldus Evers. In 2021 vielen al minder huizen onder die prijsgrens; een trend die in 2022 zal doorzetten, verwacht ze. 

Aandacht voor risico’s 

NHG laat weten positief te zijn dat het kabinet stappen onderneemt, maar laat weten dat er ook aandacht moet blijven voor de risico’s die kopers nemen en welke rol de markt daarbij speelt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!