Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer geldautomaten verdwijnen of sluiten eerder

28-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4559 keer bekeken
  •  
geldautomaat pinnen geldmaat 930 520

Er verdwijnen steeds meer geldautomaten in Nederland, meldt de NOS. Ook hebben veel van deze automaten krappere openingstijden. Dit komt omdat veel bankfilialen sluiten, de overgebleven filialen doen vaak hun geldautomaten weg. Zo zijn er al honderden automaten gesloten.

Ten opzichte van 2,5 jaar geleden is het aantal geldautomaten met een derde afgenomen. Kassa liet toen al zien dat er elke dag één automaat wordt opgedoekt.

Op dit moment zijn er volgens de cijfers van De Nederlandsche Bank nog 4916 geldautomaten in Nederland. Dat zijn er 879 minder dan een jaar eerder. 

Geldautomaat 'binnen vijf kilometer'

23 procent van de transacties wordt nog met contant geld gedaan, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. De Consumentenbond heeft met Geldmaat afgesproken dat vrijwel alle Nederlanders een geldautomaat binnen vijf kilometer moeten kunnen bereiken.

Openingstijden krapper

Naast de sluitingen van geldautomaten, zijn de openingstijden van de meeste overgebleven automaten verkleind. Deze zijn tussen 23.00 uur en 06.00 uur gesloten. Alleen bij uitgaansgebieden zijn ze vaak nog tot 02.00 uur open.

Peggy Corstens, operationeel directeur van Geldmaat, zegt dat het geen maatregel is om het gebruik van contant geld te ontmoedigen. "We willen juist zorgen dat contant geld beschikbaar is. Het is spijtig dat het nodig is, maar anderzijds is de behoefte om 's avonds laat geld op te nemen niet groot."

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Anne2023
Anne202320 jan. 2023 - 5:59

Ik ben echt boos!!! Ik wou vanmorgen geld pinnen en wat denk je? Dicht!!! Je kan 's morgens niet meer bij je eigen geld wanneer je wil. Je merkt echt dat wij steeds meer in een gevangenis leven. Alles word maar voor je bepaald. Je word hier echt geleefd. In andere landen zijn de banken gewoon open en kan je wel gewoon pinnen, maar hier kan je zelfs amper bij een bank terecht. Het word je echt moeilijker gemaakt en iedereen slikt het maar. Ik wil echt voorgoed en zo snel mogelijk weg uit deze rotland. Het word hier steeds erger. Heb je een baan, wil je nog even snel geld kunnen pinnen, kan het niet. Je word op deze manier verplicht om maar overal te gaan pinnen, want natuurlijk de digitale euro komt eraan. Kunnen ze de bevolking nog meer controleren. De regering drukt en duwt altijd hun zin door, ten koste van de burgers, want hun wil is wet. Ik wil niet meer in een gevangenis land leven en voortdurend onder controle staan van de overheid. Daarom ga ik voorgoed dit land verlaten

endemion
endemion2 mrt. 2022 - 19:44

Het WEF dat volledige controle over de mensheid wil tot en met gedachtenpolitie hebben gewoon op de agenda staan om contant geld af te schaffen want daar hebben ze te weinig controle over. Ik hoop ten zeerste dat er geen enkel mens is die daadwerkelijk gelooft dat het eerder sluiten van geldautomaten om wat voor reden dan ook nodig zou zijn. Het zijn verdomme AUTOmaten die volledig AUTOmatisch werken en gewoon 24/7 hun ding kunnen doen. Daar hoort helemaal geen openingstijd/sluitingstijd op te zitten. Dus ja het is wel degelijk enkel en alleen om contant geldgebruik te ontmoedigen en ons vervolgens allemaal te vangen in het net van totale controle.

Wilma-60
Wilma-6028 feb. 2022 - 13:15

Ja de banken willen alleen meer geld ontvangen, maar service is erg ver te zoeken !!! Mensen met een handicap en vele ouderen zijn weer eens de dupe, maar ach daar hebben ze genoeg van geplukt . Kom op denk ook eens aan de oudere mensen en de mensen met een handicap of tellen die , niet meer mee in de maatschappij????

Hans van Noortwijk
Hans van Noortwijk28 feb. 2022 - 13:08

Mijn zwager ( 68 ) is analfabeet en woont al 40 jaar zelfstandig en kon m.b.v. de ING-service altijd geld opnemen. Sinds de introductie van GELDMAAT moet hij eerst naar een ING-kantoor een code ophalen en daarna op de fiets met de code naar een vestiging van Geldmaat met ondersteuning. Dat is onveilig, omslachtig en uitermate klantonvriendelijk! Dat is in deze tijd toch niet de manier om mensen met al een handicap het leven nog lastiger te maken !

hvrom1
hvrom128 feb. 2022 - 12:37

Pinautomaten naast je woning. Een nachtmerrie voor elke bewoner. Kans op plofkraken is erg groot. Ik begrijp de banken niet dat ze hieraan meewerken. Dat niet alleen. Je pryaveci wordt beperkt omdat er vaak mensen staan te wachten om te pinnen. Vaak zitten we met geblindeerde ramen om inkijk te voorkomen. Mensen zitten op je vensterbank tegen je raam enz. Ook de nodige troep voor je woning. Veel peuken restafval,blikjes en bierflesjes. Ook wild plassen in het portiek. Weg met deze pinautomaten. Plaats ze in supermarkten enz. Ik dag weer de rotzooi van deze pinautomaat bezoekers opruimen. Je wild toch wel een beetje netjes wonen. Kunnen jullie hieraan aan doen voor ons. Het is al jaren een doorn in onze ogen.

1 Reactie
pebk
pebk28 feb. 2022 - 13:21

Dit is wel heel erg afhankelijk van uw persoonlijke locatie. Deze problemen komen niet voor op de locaties hier in de buurt. Ook de relatie met de pryaveci zie ik niet.

theoweekhout
theoweekhout28 feb. 2022 - 12:19

Goede dag Dat de gels automaat bij de bank buiten verdwijnen kan ik begrijpen Maar net zoals bij ons in Delft bij de Rabo Bank de binnen automaten ook zijn verdwenen vindt ik belachelijk de service bij de banken zijn nu ver te zoeken, je kan bij bij de bank binnen niet eens meer een groot bedrag op nemen dat moest ook bij de auto maat 100 euro geven ze niet en als het tegen zit krijg je allemaal 10 en 2o euro biljetten want de vijftig biljetten zijn dan op. En hoe gaat het als er mensen zijn (veel ouderen) die geen pin hebben hoor het vaak genoeg bij de kassa. Groet Theo

sharona
sharona28 feb. 2022 - 10:29

Ik vindt het makkelijk om mijn geld uit een automaat toehalen omdat ik leef geld heb en zodat ik niet meer haal of in schulden kom dus ik vindt dat ze moeten blijven vooral mensen op leeftijd kunnen niet altijd 5km lopen na een pinautomaat wordt daar ook rekening mee gehouden nee dus zo te lezen en ja ik snap ook dat ze vaak opgeblazen worden wat heel erg is ik zal zeggen in de nacht sluiten en stroom op zetten kunnen ze niks meer mee en zorgen dat ze leeg zijn dan ook een idee en ook bij het uitgangspunt leven op tijd sluiten vindt een rechte lijn maken niet daar dicht en daar open vindt ik niet kunnen halen ze maar oprijd geld uit de automaat anders gewoon pech dat is mijn mening

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!